Home Lifestyle I zvanično je: Počinje naplaćivanje ulaza u Veneciju

I zvanično je: Počinje naplaćivanje ulaza u Veneciju

0

Gradske vlasti Venecije glasale su danas za početak naplaćivanja “ulaznica” posjetiocima za istorijski centar grada kako bi mogle da obezbijede sredstva za njegovo održavanje.

Gradski čelnici su velikom većinom glasova podržali odluku o naplaćivanju ulaznice, navodeći da će svaki posjetilac ove godine morati da plate tri evra kako bi ušao u grad, prenosi agencija Rojters.

Procjenjuje se da će taj iznos biti povećan na između 6 i 10 evra od početka 2020. godine, zavisno od toga da li turiste dolaze u špicu sezone ili kada je ona nešto slabija.

“Ovo je značajna prekretnica u upravljanju turističkim tokovima u Veneciji”, rekao je gradonačelnik Luiđi Brugnaro koji je zagovarao ovu šemu.

Stanovništvo Venecije naglo je opalo posljednjih decenija sa oko 175.000 poslije Drugog svjetskog rata na današnjih oko 50.000.

Preostali stanovnici konstantno se žale na “poplavu” turista, dok oni moraju da plate troškove čišćenje i bezbjednosti.

Gradsko vijeće, međutim, nije preciziralo na koji način će se naplaćivati ulaz, ali je gradonačelnik predložio da transportne kompanije koje dovode posjetioce pridodaju taj iznos na cijenu karte.

Oko 25 miliona turista “slije” se u taj grad svake godine, od kojih oko 14 miliona tamo provede samo jedan dan.