Home Sport Ibrahimovića vrijeđali na Marakani: “Smrdljivi balijo”

Ibrahimovića vrijeđali na Marakani: “Smrdljivi balijo”

0

Zlatan Ibrahimović nije igrao prethodne noći na “Marakani”, ali je bez obzira na to u fokusu i dan poslije meča između Crvene zvezde i Milana (2:2). Razlog su prostačke uvrede koje je dobio dok je sjedeo na tribinama, prenosi “Mondo.

Njihovi navijači imaju dugu historiju rasizma

U trenutku kada je Milan poveo 1:0, jedna od osoba iz lože, pošto je samo tamo bilo publike, uputila je veoma ružne riječi. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama čuje se “smrdljivi balijo”, “p***o” i tako dalje. Snimak je vrlo brzo stigao i do medija u regionu, još sinoć su o ovom incidenti pisali novinari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a bilo je pitanje kada će stići i do Švedske, Engleske…

Tako je na uticajnom “Sport Bible”, portalu koji skuplja viralne vijesti iz fudbala, objavljena vijest da je Zlatan Ibrahimović vrijeđan na nacionalnoj osnovi tokom meča u Beogradu. Podsjeća se da je Šveđanin porijeklom sa Balkana, da mu je majka Hrvatica, a otac musliman iz Bosne i Hercegovine, dok se objašnjava i da je riječ “balija” uvredljiva riječ koja se koristi kako bi se na nacionalnoj osnovi vrijeđali ljudi iz BiH.

O ovoj temi pisali su i Šveđani. Najpoznatiji tamošnji potal “Expressen” objavio je vest da je Ibrahimović bio meta rasista usred utakmice. Tim povodom kontaktirali su i profesora historije sa Univerziteta Lund.

– Riječ balija se koristi za muslimane u veoma pogrdnom tonu. Njihovi navijači imaju dugu historiju rasizma. Bili su uključeni i u utakmicu koja je označila početak rata, mislim na meč Zvezde i Dinama iz 1990. – rekao je sagovornik Sanimir Rešić za “Aftonbladet.se”.

– Ovde nema dvosmislenosti, ne zavisi ta riječ od konteksta u kom se spominje.

U njegovom svijetu nema mjesta za rasizam

Interesantno, za sada snimak pogrdnog skandiranja Ibrahimoviću nije stigao do Italije, ali pitanje je kada će se to desiti pošto navijači masovno na društvenim mrežama pišu o ovoj temi.

Podsjetimo i da je Zlatan Ibrahimović veliki prijatelj Dejana Stankovića, kao i da je pomogao Srbiji za vrijeme poplava, dok je nedavno i sam bio optužen da je rasista zbog sukoba sa Romeluom Lukakuom, ali se ubrzo oglasio i rekao da “u njegovom svijetu nema mjesta za rasizam”.