Home Vijesti Inspektorat kontrolisao rad pumpe u Šepku: “Nisu utvrđeni propusti i nepravilnosti”

Inspektorat kontrolisao rad pumpe u Šepku: “Nisu utvrđeni propusti i nepravilnosti”

0

Više republičkih inspekcija kontrolisalo je benzinsku pumpu “Nešković” u Šepaku gdje se juče desila eksplozija, te je utvrđeno da su ispunjavali sve uslove za rad i nisu pronađeni propusti, potvrđeno je za Srpkainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Oni su dodali da u vezi sa nesrećom koja se dogodila juče, nadležno tužilaštvo vodi postupak u koji su uključeni svi potrebni organi po nalogu tužioca.

– Nakon što su se stekli uslovi za rad, republički inspektor za zaštitu od požara izvršiće pregled kako bi se provjerilo da li je od trenutka ranije izvršene redovne kontrole, eventualno došlo do nekih promjena – poručili su iz ove institucije.

Podsjetimo, u ponedjeljak ujutru je došlo do velike eksplozije na pomenutoj pumpi i tom prilikom život je izgubio Zoran Adamović iz Loznice, a osam osoba je povrijeđeno.

U Inspektoratu su rekli da inspekcija za zaštitu od požara u toku godine vrši redovne kontrole benzinskih pumpnih stanica, odnosno postrojenja za trgovinu, punjenje i uskladištavanje zapaljivih tečnosti i gasova. Takođe, republička tehnička inspekcija vrši kontrole u smislu pregleda i ispitivanja stabilnih posuda pod pritiskom u eksploataciji na benzinskim pumpnim stanicama.

– Republička inspekcija za zaštitu od požara u ovoj godini izvršila je redovnu kontrolu na benzinskoj stanici “Nešković” u Šepaku. U toku kontrole inspektoru je dato na uvid Rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kojim se daje investitoru upotrebna dozvola za benzinsku stanicu sa pratećim sadržajima. U obrazloženju navedenog Rješenja je navedeno da je uz zahtjev priložena i saglasnost CJB Bijeljina na sprovedene mjere zaštite od požara predviđene u tehničkoj dokumentaciji – pojasnili su u Inspektoratu.

Dalje, inspektoru je na uvid predočeno “Uputstvo i mjere zaštite od požara na stanici doo ‘Nešković’-Šepak”, data su na uvid uvjerenja o položenom ispitu provjere stručnog znanja lica za rukovanje zapaljivim tečnostima i gasovima za radnike, kao i Zapisnik o obuci i provjeri znanja radnika iz oblasti zaštite od požara.

– Kada je riječ o mjerama zaštite sredstava i opreme za gašenje, nisu utvrđene nepravilnosti. Predočen je na uvid Izvještaj o pregledu vatrogasnih aparata, kao i Zapisnik o ispitivanju hidrantske mreže. Pregled i ispitivanje gromobranskih instalacija na objektu nije bilo izvršeno u propisanom roku, te je naloženo da se isto izvrši, što je i učinjeno – pojasnili su u Inspektoratu.

U dijelu pregleda i ispitivanja stabilnih posuda pod pritiskom u eksploataciji, redovnu godišnju kontrolu na benzinskoj stanici “Nešković”, Poslovna jedinica Šepak izvršila je i republička tehnička inspekcija.

– Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je ovlaštena firma izvršila servisiranje ventila sigurnosti na rezervoaru i pretakalačkom mostu, sa rokom važnosti do 11.02.2020. godine. Na osnovu predočene atestno-tehničke dokumentacije, rezultata vanjskog  pregleda, instalacije i opreme ugrađene na rezervoar konstatovano je da navedeni rezervoar zadovoljava odredbe Pravilnika o tehničkim normativima za stabilne posude pod pritiskom i Pravilnika  o izgradnji postrojenja za TNG i pretakanju TNG-a – istakli su u Inspektoratu.

(Srpskainfo)