Home Vijesti Inzko o dogovoru Srbije i RS-a: Ugovor o gradnji MHE na Drini...

Inzko o dogovoru Srbije i RS-a: Ugovor o gradnji MHE na Drini može samo država potpisati

0

U sinoćnjem izdanju emisije “Odgovorite ljudima” na FTV-u gostovao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je komentarisao potpisani ugovor između Srbije i entiteta Republika Srpska o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine.

Naime, taj sklopljeni ugovor podrazumijeva realizaciju projekta Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Tom prilikom je premijerka Srbije Ana Brnabić istakla da će Elektroprivreda Srbije uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM, čime postaju partner Elektroprivredi RS u izgradnji ovog energetskog sistema.

Shodno navedenom, visoki predstavnik Inzko je u sinoćnjoj emisiji istakao kako pozdravlja navedene investicije, ali je naglasio da se takvi ugovori mogu sklapati samo s državom BiH, a ne entitetom.

“Danas sam potpisao jedno takvo pravno tumačenje kada su u pitanju elektrane na Drini. Takve ugovore samo država može potpisati i za takvo nešto treba saglasnost BiH”, poručio je Inzko.

Nakon što je objavljeno da je Srbija sa RS-om potpisala navedeni sporazum, reagovali su političari iz BiH navodeći da se takva izjava o HES “Gornja Drina” temelji na odredbama Zakona o unutarnjoj plovidbi RS-a, kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene “unutrašnjim vodama RS”.

Međutim, kako su istakli, riječ je o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.