Home Vijesti Iran i IAEA postigli privremeni sporazum

Iran i IAEA postigli privremeni sporazum

0

TEHERAN – Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) postigli su privremeni sporazum o nastavku aktivnosti verifikacije te agencije u iranskim nuklearnim postrojenjima, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi poslije razgovora sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.

“Intenzivne konsultacije dovele su do dobrog rezultata. Postignut je privremeni tehnički sporazum. IAEA će nastaviti neophodnu verifikaciju i nadzor u Iranu”, napisao je Grosi na svom nalogu na Tviteru.

Kao što slijedi iz zajedničke izjave Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) i IAEA, Iran će nastaviti da sprovodi svoje obaveze prema sporazumu o zaštitnim mjerama sa IAEA, prenosi Tas s.

AEOI i IAEA takođe su postigli bilateralni tehnički sporazum koji će biti u skladu sa zahtjevima iranskog zakona o suspenziji upotrebe dodatnog protokola iranskog sporazuma o zaštitnim mjerama sa IAEA.

On će stupiti na snagu 23. februara i omogućiti IAEA da nastavi neophodnu verifikaciju i nadzor u periodu do tri mjeseca.

Rafael Grosi posjetio je Teheran 20. i 21. februara kako bi razgovarao o daljem razvoju saradnje sa AEOI u vezi sa inspekcijama u iranskim nuklearnim objektima pod Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom (JCPOA).

Posjeta je uslijedila nakon što je Iran obavijestio IAEA o sprovođenju zakona o okončanju vanrednih inspekcija IAEA u iranskim nuklearnim objektima od 23. februara.

Let’s block ads! (Why?)