Home Banjaluka Isidora Bjelica u subotu u Banjaluci

Isidora Bjelica u subotu u Banjaluci

0

Književno veče i razgovor sa Isidorom Bjelicom biće održani u subotu sa početkom u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a odmah nakan toga slijedi i predstava “Šta ostaje posle zanosa”, po djelu ove popularne srpske spisateljice.

Nova predstava Isidore Bjelice inspirisana je životom kraljice Natalije Obrenović, o kojoj je pisala u svojoj bestseler knjizi sa preko pedeset izdanja “Kraljice serbske”.

Kraljicu Nataliju igra Jelica Brestovac, a kao specijalni gost u komadu se pojavljuje i Siniša Ubović u liku kralja Milana.

“Ovo nije samo istorijska priča o najčuvanijim tajnama naše istorije, to je priča u kojoj će se prepoznati svaka žena koja je doživela prevare, izdaje, razočarenja, borbu za dete”, kazala je Bjelica za “Nezavisne”.

Nevjerovatno je da je ova omiljena srpska kraljica, nastavlja ona, zapravo paradigma kako ženstvenosti i romantičnosti, tako i majčinstva, jačine, ali i borbe protiv tabua i mizoginije kao i atavističkih predrasuda sredine.

Moderna režija i dramaturgija po kojoj je Bjelica poznata kroz svoje nagrađivane i hit predstave ovdje je dobila posebnu jačinu uz briljantnu glumu Jelice Brestovac, koja na nevjerovatan način dočarava koliko je priča o Nataliji zapravo priča o svakoj ženi.

“Predstava nije samo istorijska istina o jednoj ženi, ona je de fakto radionica ljubavi u dramskoj formi, ona je učenje kako da izdržimo ono što je neizdrživo i kako da se izborimo i sa najtežim trenucima i izađemo jači. U tananoj antinomiji tuge i smeha, gde se smenjuju suze i smeh kao i u životu ispričana je najuzbudljivija priča evropske i srpske istorije”, zaključuje Bjelica.

(NEZAVISNE