Home BiH Istorijska presuda u korist učenika Slavka

Istorijska presuda u korist učenika Slavka

0

Okružni sud u Istočnom Sarajevu nedavno je donio pravosnažnu presudu za diskriminaciju u procesu obrazovanja u korist učenika iz Rudog Slavka Mrševića.

Njegov javni zastupnik Bojan Bajić je smatra istorijskom.

Tuženo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova Srednjoškolski centar Rudo su pravosnažno proglašeni krivim za: diskriminaciju nad učenikom Slavkom Mrševićem na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome uskratili pravo da pohađa nastavu te da su propustili da poduzmu mjere inkluzije učenika sa posebnim potrebama u redovnu nastavu.

 

Bajić pojašanjava da su direktor i pojedini profesori zabranjivali učeniku da uđe u učionicu, prijetili zvanjem policije, a kasnije i zaključavali vrata od škole.

– Ovo je još jedna pobjeda etičkog principa nad beskrupoloznim neznalicama i manipulatorima u institucijama koji su zaboravili da su učenici svrha njihovog bitisanja na državnom budžetu. U višegodišnjoj borbi sa rigidnim birokratima koji zakone, pravilnike i etičke kodekse tumače na hiljadu načina, ali nikad na onaj pravi, uočio sam jedan obrazac ponašanja neetičnih službenika – naveo je Bajić, piše Klix.