Home Svijet Istorijski uspjeh: Drugi pacijent izliječen od HIV-a!

Istorijski uspjeh: Drugi pacijent izliječen od HIV-a!

0

U Britaniji je zabilježen drugi slučaj uspješnog liječenja od HIV-a. Naime, Britanacu koji se liječi od opake bolesti, transplantovane su matične ćelije i sada više ne uzima lijekove.

Pacijent iz Londona već je 18 mjeseci u remisiji. Virus mu je dijagnostikovan još 2003, a devet godina kasnije otkriven mu je i Hodgkinov limfom, piše BBC.

Matične ćelije implantovane su mu od donatora otpornog na HIV, što je dovelo do remisije virusa i limfoma. Slučaj će biti predstavljen na današnjoj konferenciji o HIV-u u Seattleu.

Drugi takav slučaj

Ovo je drugi put da je pacijent, liječen na ovakav način, završio u remisiji. Prije deset godina je Amerikancu Timothyju Rayju Brownu u Berlinu transplantovana je koštana srž od davaoca sa prirodnim imunitetom na virus. Živio je u Berlinu pa su ga prozvali “Berlinskim pacijentom”.

– Koristeći sličan pristup remisije kod drugog pacijenta, pokazali smo da berlinski pacijent nije anomalija te da su pristupi liječenju eliminisali HIV kod te dvije osobe -rekao je Ravindra Gupta, glavni autor studije londonskog univerziteta.

Eduardo Olavarria, profesor na koledžu Imperial u Londonu takođe je bio uključen u istraživanje. On je rekao da uspjeh transplantacije matičnih ćelija budi nadu da se mogu razviti nove strategije u borbi protiv virusa.

– Liječenje nije adekvatno kao standardno liječenje HIV-a zbog toksičnosti hemoterapije, koja je u ovom slučaju bila potrebna za liječenje limfoma – dodao je Olavarria.

Pretpostavlja se da u svijetu od HIV-a boluje 37 miliona ljudi.

BBC