Home Lifestyle Istraživanja potvrdila, redovan seks usporava starenje

Istraživanja potvrdila, redovan seks usporava starenje

0
Najnovija istraživanja pokazala su da se dobrobiti seksa ne zaustavljaju samo na ovom popisu, naime ukoliko imate seks najmanje jedno sedmično, pomoći će vam da živite duže.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Californiji u San Fanciscu obuhvatilo je 129 majki koje su bile u vezi. Učesnice su davale dnevne izvještaje o svom odnosu s partnerom, zadovoljstvom u vezi i koliko puta sedmično su imale seksualni odnos s njim.

Osim izvještaja istraživači su uzimali i uzorke krvi kako bi analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja. Istraživanje je trajalo sedam dana.

Kada su istraživači uporedili izvještaje žena s uzorcima krvi, došli su do zaključka da su žene koje su barem jednom u toku sedmice imale seksualne odnose s partnerima imale znatno duže telomere, zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije, od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema mišljenju autora istraživanja. Ono što je pozitivno jeste da redovan seks može popraviti i produžiti telomere.

Prema ovim istraživanjima, osim što seks usporava starenje, njegova prednost je i što uspostavlja veću bliskost s partnerom.