Home Region Ivan Ðakić tvrdi da mu nije bila namjera da podstiče mržnju

Ivan Ðakić tvrdi da mu nije bila namjera da podstiče mržnju

0

Niko iz hrvatskog državnog vrha nije se oglasio da osudi skandaloznu objavu na Facebooku HDZ-ovca, Ivana Ðakića, koji je fotografijom ustaše sa odrubljenom glavom Srbina u ruci čestitao “srbićima” Božić.

Ivan Ðakić, inače, sin poslanika HDZ-a Josipa Ðakića, priveden je na saslušanje, nakon što je lider Samostalne demokratske stranke Srba, Milorad Pupovac, na vanrednoj konferenciji za novinare poručio da ne vjeruje da će ni u ovom slučaju, kao ni u mnogim prije toga, nadležni odraditi svoj posao po zakonu i Ustavu.

Pupovac i funkcioner SDS S, Boris Milošević, na vanrednoj konferenciji za novinare poručili su da je ova skandalozna objava zapravo poziv i podsticanje na napade na Srbe na pravoslavni praznik Božić.

Pupovac, čija stranka, inače, podržava aktuelnu hrvatsku vlast, podsjetio je da je za ovo krivično djelo predviđena zatvorska kazna od tri godine.

U međuvremenu oglasio se i Ðakić nakon saslušanja u Policijskoj upravi Virovitičko-podravske rekavši da “to nije on”, te da je “vaspitan da poštuje sve ljude”.

“To nije moje mišljenje, to nisam ja, vaspitan sam da uvažavam sve ljude i zaista mi nije bila namjera da širim govor mržnje”, rekao je Ðakić mlađi, prenio je Mediaservis na Twitteru.

Njegov otac Josip Ðakić, poslanik u saboru i čelnik Hvidre ranije danas je najoštrije osudio objavu na Facebooku, izvinio i se izrazio žaljenje zbog “sramotne i uvredljive objave slike i teksta”.

Ðakić, mlađi, se još jutros iščlanio iz HDZ-a što otac smatra priznanjem velike greške te shvatanjem težine nemilog čina.

Pupovac je, međutim, poručio da ako nadležni ne preduzmu mjere u skladu sa zakonom i Ustavom, krivičnu prijavu protiv Ivana Ðakića će podnijeti srpska zajednica u Hrvatskoj.