Home Svijet Izbjegnut rat: Rusija povlači trupe s ukrajinske granice

Izbjegnut rat: Rusija povlači trupe s ukrajinske granice

0

Rusija je naredila vojnoj komandi da vrati trupe u stalne baze, rekavši da je zaključila “hitnu inspekciju” svojih snaga.

Mobilizacija ruskih trupa duž granice proteklih sedmica ponovo je uzrokovala napetosti na istoku Ukrajine, gdje su se vladine snage borile protiv ruskih separatista koji traže nezavisnost od Kijeva od 2014. godine. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u četvrtak da su trupe uspješno završile vježbe u blizini Ukrajine i da će se vratiti u svoje stalne baze do 1. maja.

“Vjerujem da su ciljevi hitne vježbe u potpunosti postignuti. Trupe su pokazale sposobnost pružanja pouzdane odbrane zemlje”, rekao je Šojgu tokom sastanka na Krimu.

Evropska unija je u utorak procijenila da je više od 100.000 vojnika mobilizovano u blizini granice i na Krimu.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da će SAD nastaviti pažljivo pratiti situaciju s ukrajinskim zvaničnicima i drugim saveznicima, ali je dodao da “ono što ćemo tražiti jeste akcija”.

“Jasno smo rekli u razgovorima s ruskom vladom da se ona mora suzdržati od eskalacije i odmah prekinuti sve svoje agresivne aktivnosti u Ukrajini i oko nje, uključujući nedavno slanje vojske na okupirani Krim i na ukrajinsku granicu, i svoju namjeru da blokira određene brodove u dijelovima Crnog mora”, rekao je Price.