Home Vijesti Izbori su donijeli dvije velike pobjede opozicije

Izbori su donijeli dvije velike pobjede opozicije

0

“Vidjeli ste i neprimjerene reakcije predsjednika SNSD-a. Čuli smo prijetnje i određene najave kažnjavanja vlastitog naroda. Dodik je najavio i određene promjene zakonskih rješenja. Mislim da je to izuzetno loše i katastrofalno za budućnost RS i takve namjere treba osujetiti. Vrijeme je da konačno prevlada razum. Dodik mora prihvatiti realnost – da je Stanivuković pobijedio u Banjaluci i to je odluka naroda”, kazao je Borenović.

Borenović je, gostujući u Danu uživo N1 televizije, rekao da on (Dodik) mora prestati sa ucjenama.

Na pitanje zašto je neprihvatljivo smanjenje ovlaštenja gradonačelnicima, Borenović navodi da prema postojećem zakonu, gradonačelnici imaju ogromna ovlaštenje.

“Vjerovatno se pokušava degradirati uloga gradonačelnika i dati svu moć u ruke skupštinske većine. Na taj način gradonačelnik bi imao samo protokolarnu ulogu i to bi bila velika prevara jer ljudi nisu za to glasali. Nadam se da je to bila samo jedna vrsta frustracije. Mi ćemo učiniti sve da to spriječimo jer je to potpuno u suprotnosti sa Ustavom RS, ali i sa Evropskom poveljom o lokalnim samoupravama”, kazao je Borenović.

Na pitanje kako komentarišete najavu vlasti koja razmatra zaduženje od MMF-a u visini od 1,5 milijarde maraka, Borenović je rekao da je to nešto što vladajuća koalicija jedino zna raditi, zaduženje na zaduženje.

“Posebno mogu govoriti o Republici Srpskoj jer to najviše pratim. RS je premašila ukupna dug u iznosu koji ide do 7 milijardi maraka. Ulazimo u jednu rizičnu zonu. Vladajuća koalicija izuzetno loše upravlja dugom. Jako smo skeptični i prema ovom zaduživanju. Vijeće ministara ništa ne radi, nevidljivo je. SDA, HDZ i SNSD se u javnosti predstavljaju kao suparnici, ali su u suštini partneri jer vode političke procese. Oni nose najveću odgovornost za ovo stanje”, kazao je on.

(BN)