Home Banjaluka Izjava Emira Kusturice da je Dodik od “selendre” napravio grad izazvala revolt...

Izjava Emira Kusturice da je Dodik od “selendre” napravio grad izazvala revolt građana!

– Od selendre Banjaluke, Dodik je napravio grad, gdje se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe”, rekao je Kusturica.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da, kada bi Milorad Dodik bio glavni preovlađujući ton u BiH, ta zemlja bi za pet godina povećala sve parametre uspješnosti, izašla iz ekonomske krize i pojačala infrastrukturu.

On na manevarskom prostoru djeluje kao najbolji centrafor na svijetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol – rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

Na ovakve riječi Emira Kusturice stigle su mnoge osude građana.

Pomalo čudi da neko ko je studirao u Pragu, Dodika vidi kao oca savremene Banjaluke. Prije vožda u Banjaluci je postojao urbanistički plan i poštovao se, a danas se građevinski haos proizvodi svakodnevnim izmjenama regulacionih planova. Ta selendra, kako je svjetski priznati reditelj naziva, imala je desetine fabrika i industrijska predgrađa, a danas ih nema, danas imamo kladionice. Ranije je Banjaluka imala olimpijske medalje, svjetske i evropske prvake, a danas FK i RK Borac propadaju, Slavija gotovo da ne diše, a Mladi Krajišnik niko ne spominje, ali je danas normalno da vas na utakmici tuče obezbjeđenje tog istog čovjeka. Saobraćajnice koje su u gradu završene nakon 20 godina njihove vlasti, projektovane su i započete u vrijeme kad je on u Banjaluku dolazio nedjeljom. A kad reditelj već pominje kilometre auto-puteva surovo zvuči činjenica da kroz Banjaluku ne prolazi ni jedan jedini metar. Narodno pozoriše na kojem trenutno njegov menadžment stavlja PVC stolariju je spomenik kulture napravljen za vrijeme Vrbaske banovine kada je Banjaluka imala samo 10.000 stanivnika. Do danas nemamo salu u kojoj možemo organizovati skup svjetskog ranga, nemamo niti jedan hotel od 5 zvjezdica. Sve gradske ustanove su preko noći postale republičke, a da Banjaluka nije dobila nikakvu kompenzaciju, osim direktora koji te ustanove svode na porodično-partijske prćije, priča dr Saša Čekrlija za portal banjaluka24h.com.

Gradski odbor PDP Banjaluka smatra da je savjetnik i blizak saradnik predsjednika SNSD-a Emir Kusturica uvrijedio građane Banjaluke nazivajući je “selendrom”, što pokazuje nastavak ponižavajućeg odnosa SNSD prema Banjaluci. ‘

‘Očigledno je da Kusturica dolazi u Banjaluku samo kad se treba sa Dodikom dogovoriti da dobije još para iz budžeta Republike Srpske i da ne zna da je SNSD ugasio mnoge fabrike u Banjaluci, da se u blizini centra grada i dalje koriste septičke jame, da je sport ugašen i preseljen u Lijevče polje i Krupu na Vrbasu, te da je zbog svih ovih stvari Banjaluka na izborima kaznila SNSD.

I.B./Banjaluka24h.com