Home Banjaluka Jesu li Banjalučani izvojevali prvu malu pobjedu: Osporavanje regulacionog plana, stopira se...

Jesu li Banjalučani izvojevali prvu malu pobjedu: Osporavanje regulacionog plana, stopira se gradnja dvosmjerne ulice. Rušenje zgrade će kontrolisano biti zaustavljeno!

0

Podsjećamo, prošle sedmice započelo je rušenje Kina Kozara. Zgrada kina “Kozara” u centru grada godinama je već zapuštena, a novim regulacionim planom dijela centralnog područja grada, koji je usvojen 2018.godine, na mjestu ove zgrade predviđena je stambeno-poslovna zona, odnosno gradnja zgrade od 13 spratova.

Također izmjenama regulacionog plana predviđena je izgradnja i pristupne dvosmjerne ulice iz pravca Aleje Svetog Save.

Igor Radojičić, Gradonačelnik Banjaluke dao je ekskluzivnu izjavu za BUKU u kojoj kaže kako se kreće u vještačenje regulacionog plana ovog dijela grada.

 

 

Ne treba da se dešavaju gluposti, samo zato što su izbori. Niko racionalan ne bi uradio ovo sam sebi pred izbore. Što se tiče samih stanara, u toku jutra će biti objedinjen inspekcijski nadzor na licu mjesta da se provjeri sve ovo šta su stanari primjedbovali- od ekologije, uslova za građenje, dozvola i ostalo i biće urađeno u sljedećoj instanci stručno vještačenje svega – od samog regulacionog plana, da li su svi parametri jer morate završiti fakultet da biste razumjeli regulacioni plan, na lokaciji u skladu sa propisima, da li su riješeni imovinski odnosi i da li su bili uslovi za izdavanje dozvole za rušenje, da li se narušava statika , da li je ulica koja je tamo ucrtana uopšte izvodljiva jer stanari tvrde da uopšte nije izvodljiva onako kako je u regulacionom planu. U dobroj volji namjeri biće angažovani vještaci koji će na samoj lokaciji izvršiti procjenu svega toga.

Predstavnik stanara Velibor Kralj rekao nam je kako su iznijeli sve probleme koji postoje, sa svih aspekata. Kako je rekao Gradonačelnik ih je saslušao i objasnio im je njegovo viđenje a koje se ne razlikuje mnogo od našeg.

 

 

“Međutim procedure koje su ispred grada, otežavajuće okolnosti, su na njima da riješe” rekao nam je predstavnik stanara.

Na pitanje novinara BUKE šta to konkretno znači Kralj odgovara:

“To konkretno znači da će se obustaviti gradnja pristupne ulice dok je Gradonačelnik u svojoj kancelariji i da će biti obezbjeđeni stručnjaci koji će osporiti regulacioni plan. To se tiče i dvosmjerne ulice i same gradnje” rekao je on

Međutim rušenje zgrade i danas se nastavilo.

“Oko samog rušenja smo imali masu primjedbi. Najveća količina primjedbi se tiče načina sprovođenja toga, Gradonačelnik je to primio k znanju i mi čekamo reakciju u roku od odmah. Vidjećemo hoće li se rušenje zaustaviti. Izaće građevinska inspekcija na teren, to očekujemo u vrlo kratkom roku i onda ćemo vidjeti šta će se dalje dešavati” rekao nam je Kralj.

Radojičić kaže da je rušenje u toku, ono se mora u nekom obliku završiti.

“Ne možete ostaviti gradilište na tom mjestu sa smećem koje će dalje kiša da raznosi vjetar. Ta se faza u nekom racionalnom obliku, ali kontrolisano i po inspekcijskom nadzoru treba završiti. Gradnje ulice neće biti, što se mene tiče, dok sam ja tu, s tim što tu idu izmjene regulacionog plana ali to ćemo uraditi nakon određenog stručnog vještačenja” rekao je Gradonačelnik Banjaluke za BUKU.

 

 

 

Velibor Kralj kaže kako će se večeras održati okupljanje stanara jer je njihova dužnost da, kao predstavnici komšija, komšije obavijeste o čemu se danas razgovaralo.

U međuvremenu na ulaznim vratima osvanuli su dokumenti – konkretno UT uslovi za pomenuti dio grada sa informacijom od načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u banjalučkoj gradskoj upravi Slobodana Stanarevića u kojoj se tvrdi da je Odjeljenje koje vodi “izdalo lokacijske uslove za kolektivni stambeno-poslovni objekat u Ulici sime Šolaje”.

 

 

 

Međutim u još jednom dopisu komšijama stoji kako je sve to obmana jer navedeni lokacijski uslovi nisu sami po sebi dovoljni za izvođenje građevinskih radova jer se oni izvode isključivo na osnovu “građevinske dozvole”