Home Svijet Joe Biden: Dejtonski sporazum je donio mir u BiH, ali posao nije...

Joe Biden: Dejtonski sporazum je donio mir u BiH, ali posao nije dovršen

0
epa08806559 President-elect Joe Biden greets supporters during a celebratory event held outside of the Chase Center in Wilmington, Delaware, USA, 07 November 2020. According to media reports, Biden has defeated President Donald Trump in the 2020 USA presidential election to become the United Sates' 46th president. EPA-EFE/ANDREW HARNIK / POOL
Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života, rekao je novoizabrani američki predsjednik.
Godišnjica Dejtonsko sporazuma prilika za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti, poručio je Joe Biden EPA

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Buden poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg je Biden rekao da je najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

„Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem miliona drugih“, rekao je Biden, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik. Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine – nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine, rekao je Biden.

‘Izgradnja potpuno funkcionalne BiH’

„Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane“.

„Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – cijela, slobodna i mirna“, rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa trebao preuzeti naredni mjesec.

Izvor: Al Jazeera