Home Politika Još jedna tužba protiv Viškovića, evo i zbog čega

Još jedna tužba protiv Viškovića, evo i zbog čega

0

Predrag Tomić je tužio premijera RS Radovana Viškovića, jer ga je ponovo nezakonito smijenio sa mjesta direktora Inspektorata Republike Srpske i to do sada tri puta. Dva puta ga je sud vraćao na tu funkciju, ali je to vlada ignorisala, vrativši ga pa ga u istom danu ponovo smijeni.

Saga o imenovanjima direktora u Inspektoratu RS se nastavlja. Dragutinu Škrebiću je funkcija vršioca dužnosti produžena na 90 dana. Bivši direktor Predrag Tomić kaže da je to nečuveno. Tomić je u međuvremenu  tužio premijera RS, jer je nezakonito smijenjen sa mjesta direktora Inspektorata RS.

Dragutin Škrebić razrješen je sa funkcije vršioca dužnosti direktora Inspektorata RS 17. septembra. Međutim, nakon smjene, isti dan, ponovo je imenovan za v.d direktora Inspektorata. U jednom danu je i smijenjen i imenovan!

Odluka o tome je objavljena u Službenom glasniku RS.

– To je nečuveno – kaže bivši direktor Inspektorata Predrag Tomić čiju je smjenu dva puta poništio Okružni sud u Banjaluci, navodeći da ga je Vlada nezakonito razrješila.

Tomić je prije nekoliko dana podnio krivičnu prijavu protiv premijera Radovana Viškovića, jer je nezakonito razrješen sa te funkcije. Tomić premijera smatra odgovornim, jer Vlada nije ispoštovala sudsku presudu i vratila Tomića na mjesto direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove.

”Samoj Vladu su dva puta poslate urgencije sa problemom. Sve je to bilo prije krivične prijave. Upoznat je kabinet ministra pravde pravde i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i  niko ništa. Očekujem postupanje po Zakonu ” – kaže za BN TV Predrag Tomić.

A zakon, odnosno, sud je presudio u korist Predraga Tomića.

Međutim, Vlada koja bi trebalo da je glavni kontrolor zakonitosti je pokazala kako se nezakonito postupa. Izvršna vlast je ispoštovala sudsku presudu, ali samo formalno, jer je  Tomića vratila na posao, ali tek na jedan dan. Na istoj sjednici nakon imenovanja, Vlada je Tomića ponovo smjenila. Uslijedio je novi sudsku spor i nova presuda u korist Tomića.

“Ispoštovana je sudska odluka, ponovo je bio vraćen na to radno mjesto, poslije toga ponovo smijenjen. On ima ponovo pravo da tuži i, evo, odlučio se da tuži premijera, zato što je to hit u zadnjih par dana, ali spremam i ja razne tužbe. Prema tome, tu smo, borba ide dalje”, kaže premijer RS Radovan Višković.

A sa borobom očigledno dalje ide i zloupotreba zakona. Ali i zloupotreba prava iz političkih razloga kako bi se na određene pozicije postavili partijski kadrovi.

BN TV