Home Vijesti JOŠ TRI ZANIMANJA Osobe sa Daunovim sindromom uče nove poslove

JOŠ TRI ZANIMANJA Osobe sa Daunovim sindromom uče nove poslove

0

Daun sindrom centar Banjaluka nastavlja da ruši barijere i edukuje mlade ljude za samostalan život, a u ovoj godini najavljuju obuke za zanimanja: vrtlar, kuvar i maser.

Smisao života jeste da budete društveno aktivni i korisni, podsjećaju iz ovog Centra. Mladi sa Daunovim sindromom, međutim, nakon 19. godine nemaju više prilika za školovanje, oni se vraćaju kući i nažalost stagniraju, zbog čega je i pokrenut program njihove rehablitacije, osposobljavanja i integracije u društvo.

Grupu šestoro mladih, koji su prvi savladali konobarske vještine, javnost već poznaje i oni bi, po očekivanjima, za dvije sedmice trebalo da budu i zvanično zaposleni u ugostiteljskim objekitma na području Banjaluke.

Uskoro će i ostale osobe sa Daunovim sindromom imati priliku da se edukuju za jedno od tri nova zanimanja. Ove godine u planu su tri grupe sa po šest polaznika.

Za dio njih danas će u Banjaluci biti organizovana radionica pod nazivom “Pčele i mi”, a stručnjaci Ministarstva poljoprivrede održaće teoretsku i praktičnu obuku.

Daun sindrom centar Banjaluka sa svojim štićenicima proizvodi medne pripravke za vlastite potrebe i namjeravaju da u saradnji sa resornim ministarstvom prošire proizvodnju, zbog čega i edukuju osobe sa Daunovim sindromom.

– Krećemo sa proizvodnjim mednih pripravaka, biljnih tinktura i ulja, a zatim krećemo i sa zanimanjima kuvar i pomoćni maser. U Dnevnom centru u Banjaluci radimo teoretski dio, a u Banji Vrućici praktično radno osposobljavanje, kao što smo organizovali i za konobare.

Imamo svoju vodenicu, svoje poljoprivredno dobro, osobe sa Daunovim sindromom će tu živjeti i raditi. Svu zdravu hranu koju ćemo proizvoditi prodavaćemo Banji iz tih sredstava se finansirati. Ne smijemo ostati na tome da ove ljude samo radno osposobimo, a ne zaposlimo jer onda opet nismo ništa uradili – poručuje upravnik Daun sindrom centra Zoran Jelić koji provodi Rehabilitacijsko- habilitacijski program PAIN.

On je preslikao model rada iz EU, koji je ovim mladim ljudima po prvi put dozvolio da se osjete društveno – korisnim i da se izbore za svoj identitet.

Kako najavljuje, u narednim sedmicama, u saradnji sa ministarstvom zdravlja RS, u Banjaluci će biti otvoren i prvi Centar za socijalnu rehabilitaciju osoba sa Dunovim sindromom namijenjen ljudima iz cijele Srpske.

– Sa Medicinskim fakultetom smo sklopili sporazum da njihovi studenti dolaze u Banju Vrućicu i tamo provode do deset dana u procesu rehabilitacije i radnom osposobljavanju osoba sa Daunovim sindromom, koje će tokom 24-časovnog boravka i rada najbolje upoznati- zaključuje Jelić.

Osobe sa Daunovim sindromom su prije svega ljudi, zato pričajmo o tome šta oni mogu, a ne šta ne mogu, poručuju iz Daun sindrom centra Banjaluka koji je do sada pokrenuo i prvu školu glume, te fudbala za ove mlade ljude.

Utakmica sa funkcionerima

Reprezentacija BiH, Srbije i Crne Gore, tokom priprema za Evropsko prvenstvo za osobe sa Daunovim sindromom u malom fudbalu, odigrala je u Banjaluci utakmicu protiv tima ministara i državnih funkcionera.

Reprezentacija je sastavljena od po četiri osobe sa Daunovim sindromom iz Srbije, Crne Gore i Srpske će, a utakmica je odigrana u sklopu manifestacije “Dani Evropskog fudbala za osobe sa Daunovim sindromom”. Ova utakmica je jedan od najvećih antistigma projekata na ovim prostorima, a cilj je, pre svega, podizanje svijesti građana o ovim osobama.

– Poruka  priče jeste da su svi ljudi jednaki i da osobe sa Daunovim sindromom i njihove porodice, treba uključiti u sve društvene projekte – rekao je ministar pravde Anton Kasipović i ujedno kapiten tima Vlade RS. On je izrazio uvjerenost da će ova reprezentacija odlično predstaviti Republiku Srpsku ali i cijeli region na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu za osobe sa Daunovim sindromom.

(Srpskainfo)