Home Zdravlje Kako da izračunate kalorije za dijetu

Kako da izračunate kalorije za dijetu

0

Čak i za najjednostavniju dijetu, morate znati osnovna pravila za izračunavanje potrebnog broja kalorija, on zavisi od godina, pola, stila života… Pred vama je kratko uputstvo koje će vam pomoći da odredite svoj lični “kalorijski broj”.

Ova jednostavna računica poslužiće svima koji žele da održavaju svoju težinu pod kontrolom, nezavisno od toga da li hoće da oslabe ili da samo održavaju zdravu tjelesnu težinu.

Vaš prvi korak je da odredite koliko je vašem organizmu kalorija dnevno potrebno. Da biste to uradili, koristite jednostavnu jednačinu i svoju željenu težinu pomnožite sa 22 – ako niste uopšte fizički aktivni, sa 28,6 – ukoliko povremeno vežbate, sa 33 – ako redovno vježbate (30-60 minuta više puta nedeljno).

Dobijena vrijednost jeste količina kalorija koja je vama potrebna. Ovo je osnovna računica i važi, naročito, za žene i to posle 40. godine života. Sportisti, mlade osobe, svi koji su izloženi fizičkim naporima treba da povećaju broj kalorija.

Nutricionisti, takođe, imaju sumnje u “sve ispod 1500 kalorija” na dan, pa tako budite oprezni ukoliko sanjate o idealnih 65 kg i niste nimalo aktivni! Naime, gore navedena računica bi pokazala da je vaš dozvoljeni broj 1430 kalorija dnevno, pa bi ipak – u skladu sa nutricionističkim minimumom, trebalo da ovu cifru malo povećate.

Međutim, u većini drugih slučajeva, račun će odlično poslužiti svima koji hoće da oslabe ili da samo održavaju zdravu tjelesnu težinu.

Recimo, ukoliko mislite da je vaša idealna težina 68 kg, a vikendom idete na trčanje, što znači da ste povremeno fizički aktivni, treba da množite broj željenih kilograma sa 28,6. Račun pokazuje da vaš dnevni “kalorijski broj” iznosi 1944 kalorije na dan. Pratite ovaj broj svakog dana kako biste dostigli i održavali željenu težinu. Ako želite da povećate unos kalorija, odnosno, da jedete više, neophodno je da budete fizički aktivniji.