Home Zdravlje Kako da smanjite holesterol?

Kako da smanjite holesterol?

Holesterol može drastično povećati krvni pritisak, otežati probleme s tjelesnom težinom, smanjiti protok krvi u tijelu i dovesti do komplikacija poput bola u prsima, stomaku, formiranja žučnih kamenaca, ali i dovesti do srčanih problema.

Postoji i “dobri” holesterol koji pomaže u proizvodnji ključnih masti i regulaciji težine, ali je izuzetno važno smanjiti nivo “lošeg” holesterola u organizmu. LDL holesterol je štetan jer može dovesti do začepljenja arterija čime se onemogućava optimalno snabdijevanje krvlju. Holesterol se prirodno stvara u jetri, ali hrana koju unosimo povećava količinu lošeg LDL holesterola u odnosu na dobri HDL holesterol.

Stoga je krucijalno da ljudi vode računa o holesterolu, bez obzira na starosnu dob. Pozitivne promjene stila života mogu značajno produžiti život.

Prvi korak je da pogledate deklaraciju na proizvodu prije nego ga kupite. Obratite pažnju na trans masne kiseline koje inače sadrže prekomjeran nivo LDL holesterola. Ako nađete tragove hidrogeniziranih ulja/masti u proizvodima poput čipsa, obrađene hrane i biskvita, razmislite prije nego kupite taj proizvod.

Pijte dovoljno vode, jer je voda korisnija za organizam nego što možete i zamisliti. Povećanjem unosa vode ili jednostavno unošenje više od pet čaša vode dnevno omogućava detoksikaciju i izbacivanje lošeg lolesterola, te toksina, a uz to se smanjuje i rizik od bolesti srca za 50 do 60 odsto. To je dokazano istraživanjem provedenim u SAD-u.

Orasi i sjemenke će vam pomoći u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje na Harvardu je pokazalo da šaka orašastih plodova dnevno koriguje svu štetu koju nanesemo organizmu konzumacijom čipsa i prženih grickalica, a snižava i nivo triglicerida u organizmu.

Izuzetno je važno da se krećete, jer i kretanjem regulišete nivo holesterola. Eksperti tvrde da i kratke šetnje i vježbe čine čuda za organizam, te smanjuju rizik od pogoršanja stanja organa.

Klix.ba