Home BiH Kako je cijena naplatnih kućica na autoputu Banjaluka – Gradiška skočila sa...

Kako je cijena naplatnih kućica na autoputu Banjaluka – Gradiška skočila sa 3 na 7,6 miliona KM

0

Cijena gradnje naplatnih kućica na tri lokacije na autoputu Banjaluka – Gradiška skočila je sa planiranih tri miliona KM na 7,6 miliona maraka (bez PDV-a).

Zapravo, javno preduzeće “Autoputevi RS” su na tenderu za izvođenje radova ponudili tri miliona KM, a polazna osnova im je bila vrijednost ugovora na izgradnji naplatne stanice u Jakupovcima.

– Tačnije, vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na izgradnji naplatne stanice Jakupovci u 2014. godini iznosila je nešto više od 1,8 miliona KM bez PDV. Imajući u vidu obim radova na naplatnim stanicama u Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac, te navedeno iskustvo na naplatnoj stanici u Jakupovcima, procjena je izvršena na iznos od tri miliona KM bez PDV-a – objašnjava ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Na tender je stiglo 6 prijava: “Geokop” Deventa i „Ferostil-mont“ Prnjavor (grupa ponuđača), “ITC Zenica”, “Niskogradnja” Laktaši, “Integra inženjering” Banjaluka, “MG Mind” Mrkonjić Grad, te “Prijedorputevi”, “Kozaraputevi” i “DOS Elektro” Banjaluka.

– Pažljivom analizom dostavljenih ponuda utvrđeno je da su sve ponude bile znatno više od procijenjene vrijednosti, pa i za više od 100 odsto, zbog čega je preduzeće, a po mišljenju Agencije za javne nabavke BiH, donijelo odluku o poništenju tendera – kaže Trninić.

Tek nakon što je poništen tender, “Autoputevi RS” su sagledali tržišnu vrijednost predviđenih radova i utvrdilo da je prosječna tržišna vrednost tačno 7.650.984 KM bez PDV-a koliko je zatraženo na ponovljenom tenderu krajam maja.

Ponude su otvorene, a pristigle su tri:  „Integra inženjering“ i dvije grupe ponuđača – „MG Mind“ i „Aragosta Invest“ i „Prijedorputevi“, „Kozaraputevi“ i „DOS Elektro“. Najniža ponuda je 6,6 miliona, a najviša 7,9 miliona KM bez PDV-a.

U “Autoputevima RS” još analiziraju ponude.

Inače, ministar Trninić je objašnjavao ovaj postupak javne nabavke na pitanje narodnog poslanika Davora Šešića kojeg je zanimalo “zašto je cijena naplatnih kućica na autoputu Banjaluka – Gradiška na tri pristupne lokacije, Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac, skočila sa 3,5 na 9 miliona maraka“.

(Blic)