Home Svijet Kako je mladi BANJALUČANIN postao potpredsjednik DEUTSCHE TELEKOMA?

Kako je mladi BANJALUČANIN postao potpredsjednik DEUTSCHE TELEKOMA?

Prvi džeparac zaradio je već sa 14 godina, “kao neko ko zna sa računarima”, volontirao kao šesnastogodišnjak, dok je “malo ozbiljnije pare” počeo da zarađuje kada je imao 18 godina, radeći za UNDP, BBC Consulting, Mediacentar… Obišao je 66 zemalja i skoro sve kontinente i, kako kaže, sve te zemlje su ga nevjerovatno oplemenile i proširile horizonte.

– Većinu mladalačkih želja sam ostvario, od najsmjelijih avantura do doživljaja o kojima se mogu pisati knjige. Ipak, želja mi je da u skorijoj budućnosti proširim porodicu i doktoriram. Na duže staze, volio bih kad bih društvu mogao da ostavim neku ustanovu, park ili fondaciju – počinje svoju priču za eKapiju potpredsjednik Deutsche Telekoma, Borislav Tadić.

Ovaj rođeni Banjalučanin je, kako kaže, dio jednog velikog i angažovanog tima, koji čini sve da bolje poveže ljude u Evropi i širom svijeta.

– Sa većom odgovornošću dolazi i šansa da kao pojedinac mjerljivo više učinite, kako za svoje klijente, tako i za radnike i društvo u cjelini. Ako se na pravi način usmjere lični talenti, ne postoji ono što ne možete postići, kako na nivou kompanije, tako i na nivou doprinosa struci, nauci i društvu u cjelini.

Potpredsjednik jedne od najvećih kompanija u Evropi rođen je 1982. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u rodnoj Banjaluci.

Kako kaže, imao je sreću da provede divno djetinjstvo u sretnoj porodici, sa mlađim bratom, roditeljima, bakama i dedama, te kasnije dobrim društvom koje je rado diskutovalno i filozofiralo “o svemu i svačemu”.

Već kao dječak bio je zaljubljenik u tehniku i kompjutere, programirao je za džeparac u srednjoj školi, pa je odluka za studij elektrotehnike u Banjaluci došla kao logičan izbor.

– Ipak, s obzirom na to da se studij tada primarno bavio elektrotehnikom, fizikom i matematikom na nižim godinama, novi studijski program u Gracu koji je spajao inženjerstvo, razvoj softera sa ekonomijom i poslovnim menadžmentom bio je pravi izbor za mene i prijavio sam se – objašnjava Tadić.

Vrijeme studija na Tehničkom univerzitetu u Gracu pamti po “sazrijevanju”, navikavanju na novu geografsku, jezičku i kulturnu sredinu, po prijateljstvima koja traju do danas, po skromnom načinu života i kvalitetnom obrazovanju.

U Austriji je brzo postao projektni radnik i studijski asistent na nekoliko instituta TU Graca, kasnije i poznatom Fraunhoferu. Paralelno je godinama, uz studij, radio za Siemens, te kasnije kompaniju Magna International. Uz anganžman u raznim akademskim i studentskim organizacijama, bio je aktivan i po 14 sati dnevno, ali to mu je kasnije itetkako pomoglo da ubrza karijeru.

– Karijeru sam zatim nastavio u Švajcarskoj, odnosno u Cirihu, za stratešku konsultantsku kuću Detecon, a nakon dvije godine sam počeo karijeru u Deutsche Telekomu u Bonu. Iz Bona sam odlazio na projektne zadatke širom svijeta, te proveo više od godinu dana u Južnoj Africi i Kaliforniji, Sudanu, Tanzaniji i Bruneju – ispričao je Tadić za portal eKapija, gdje možete pročitati opširan intervju sa ovim uspješnim Banjalučaninom

Izvor: eKapija/Slobodana Šubara