Home Zdravlje Kako najlakše ubrzati metabolizam

Kako najlakše ubrzati metabolizam

0

Budući da se kalorije troše i danju i noću, a naše obaveze, ali i navike, doprinose usporavanju hemijskih reakcija u organizmu, otkrivamo kako neke male promjene mogu da imaju značajne efekte…

Metabolizam, koji zapravo predstavlja sve hemijske reakcije u našem tijelu, mnogi definišu i kao brzinu kojom ono sagorijeva unijete kalorije, jasno je zašto nam je toliko važno da ga ubrzamo. U toj priči dobra stvar je što se kalorije troše i danju i noću, a loša je što naše obaveze, ma koliko ih bilo mnogo, ali i navike, doprinose njegovom usporavanju. Naravno, ne možemo kompletno preurediti život, ali nerijetko i naizgled male promjene mogu da imaju značajne efekte. Zato ćemo se podsjetiti kako možemo da ubrzamo, a ako je naš metabolizam baš mnogo lijenj, kako da ga probudimo.

Dugo sjedenje jedan je od faktora koji znatno usporava metabolizam. Jasno je da veliki broj poslova ne može da se radi “u hodu”, ali zato možemo da, čim ugrabimo slobodan trenutak, malo prošetamo. Ako ništa drugo, nemojte kolegama govoriti “kad već ideš u prodavnicu, kupi mi…”, već napravite tih par stotina koraka sami ili, ukoliko vam je posao od kuće udaljen dve autobuske stanice – prošetajte.

– Toliko ste puta pročitali zašto treba piti dosta vode da smo sigurni da znate koliko je to važno.

– Savjeti “jedite više manjih obroka” direktno su povezani sa brzinom metabolizma. Što razmak između doručka i ručka ili ručka i večere postaje veći, metabolizam se sve više usporava. Organizam na te pauze reaguje skladištenjem potrebne energije. Treba li, uopšte, podsjećati da se pod “više obroka” ne misli na grickanje slatkiša i najraznovrsnijih flipseva?

– Kada smo pod stresom, organizam počinje da skladišti energiju. Znamo da je nemoguće izbjeći ga, ali ne moramo da se nerviramo baš zbog svega, zar ne?

– Koristeći zdrave i u što većoj mjeri sirove namirnice, organizam se “tjera” na veći angažman pri sagorjevanju kalorija. To, u suštini, znači da veći dio povrća treba da pojedemo u vidu salate, a manji kao prilog. Voće i inače najčešće jedemo sirovo, tako da tu ništa ne treba da mijenjamo.

– Veliki broj studija potvrdio je da će se metabolizam ubrzati kada počnemo da unosimo više proteina. Postoje istraživanja koja su potvrdila da se čak 30 odsto kalorija, koje se nalaze u hrani bogatoj proteinima, potroše tokom varenja. Kad već govorimo o ishrani, ne smijemo zaboraviti da pozitivan efekat daje i zastupljenost mlečnih proizvoda. Ako pitate nutricioniste koji su najbolji, reći će vam – kiselo mlijeko. Najzad, poznato je da svoju, ne baš malu ulogu, imaju i začini, a dokazano je da ljuta hrana ubrzava metabolizam skoro za 10 odsto.

– Zeleni čaj nije toliko hvaljen bez razloga. Snažan je antioksidans, a vrlo snažno podstiče sagorijevanje kalorija. Preporučuju se dva-tri šolje dnevno.

– Vježbanje ne dovodi samo do mršavljenja već – što je u kontekstu ove priče još bitnije – pretvaranja sala u mišiće. Kilogram mišića sagorijeva neuporedivo više kalorija od kilograma masnoća.

– Dovoljno sna mogli smo da stavimo i na početak ove priče, ali znamo da su rijetki oni koji mogu da sebi priušte ustajanje tek kad se dobro naspavaju. Neko će reći “može da se ranije legne”, ali činjenica je da je što privatnih, što poslovnih obaveza toliko da nam svakog dana fale bar dva sata. Preporučuje se od sedam do osam sati sna, a ako baš ne može toliko, onda – spavajte što duže možete.

– Opuštanje i oslobađanje zaustavljene energije, što se postiže masažom, ubrzava metabolizam.