Home Zdravlje Kako pravilno tretirati opekotine od sunca?

Kako pravilno tretirati opekotine od sunca?

0
543811716

Opekotine od sunca su akutna reakcija na koži nakon prekomjerne izloženosti UV zračenju. Ove opekotine izazivaju direktno oštećenje DNK, što dovodi do upale i u konačnici smrti ćelija kože. Evo šta bi trebatlo da uradite ako dođe do ovog stanja.

Opekotine od sunca u djetinjstvu ili adolescenciji mogu udvostručiti rizik od razvoja raka kože tj. melanoma kasnije tokom života, tako da je ključno da se ovo stanje izbjegne.

Ako se na vašoj koži počnu stvarati opekotine, brzo reagute i sklonite se sa sunca. Pokrijte zahvaćena područja laganom pamučnom tkaninom koja omogućava vašoj koži da diše i ostanite u hladu. Lijekovi protiv bolova kao što je ibuprofen mogu pomoći u smanjenju upale i mogu olakšati bol.

Pobrinite se da zatim ohladite kožu nanoseći vlažan peškir na 15 minuta, ili se jednostavno okupajte ili istuširajte. Pobrinite se da tuš ima blagi protok vode, a ako se počnu razvijati plikovi, poželjno je i kupanje.

Međutim, važno je da ne trljate kožu peškirom, nego je lagano posušite kada izađete. Pokušajte da ne dirate eventualne plikove jer to može dovesti do infekcije i nastanka ožiljaka, plikovi će se smiriti sami nakon nekoliko dana.

Nakon kupanja ili tuširanja koristite neagresivne losione za smirivanje kože. Aloe vera takođe može umiriti i djelovati kao protivupalno sredstvo. Opekotine od sunca mogu podstaknuti gubitak tečnosti kroz kožu pa pijte mnogo vode, što će spriječiti dehidrataciju i pomoći vašem tijelu da se oporavi. Idealno bi bilo izbjegavati alkohol u to vrijeme jer on podstiče dehidrataciju, piše Guardian.

Izvor: klix.ba Foto: Thinkstock