Home Zdravlje Kako prepoznati nedostatak kalcijuma?

Kako prepoznati nedostatak kalcijuma?

0

Kalcijum je veoma rasprostranjen, a u ljudskom organizmu ima ga oko jedan do jedan i po kilogram. Gotovo 100 odsto kalcijuma u tijelu nalazi se u kostima i zubima, a on je neophodan za zdravo tijelo i dobro funkcionisanje kompletnog organizma. 

Gubitak kilograma

Stanje kada je količina kalcijuma u organizmu smanjena naziva se hipokalcemija. Može ga uzrokovati nedovoljan unos kalcijuma putem hrane koju konzumirate, pojačano lučenje kalcija iz tijela, te loša apsorpcija kalcijuma koji unesete.

Ovaj mineral u organizmu je važan za mnoge stvari, pa tako osobe s manjim nivoom kalcijuma mogu biti dodatno osjetljive na neke bolesti ili probleme. Osobe koje nemaju njegov optimalan nivo u organizmu mogli bi biti više podložne astmi i alergijama, nastanku osteoporoze, kod žena su mogući jači menstrualni bolovi i simptomi predmenstrualnog sindroma.

Kalcijum takođe može doprinijeti održavanju optimalne tjelesne težine i pomoći u gubitku kilograma, te smanjiti visoki krvni pritisak.

U našem organizmu nivoi kalcijuma su strogo kontrolisani, što znači da mali nedostatak neće praviti veliku promjenu, ali ukoliko je manjak kalcijuma dugotrajan i izražen, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema.

Grčenje mišića

Ukoliko dođe do manjka kalcijuma, organizam će početi proces demineralizacije kostiju – to znači da će on sam izvlačiti potreban kalcijuma gdje ga najviše ima.

Simptomi nedostatka kalcijuma u organizmu su: trnci u prstima i ukočenost, često grčenje mišića i bolnost prilikom grčenja, konvulzije i letargija, loš apetit i slab unos hrane tokom dana, abnormalan srčani ritam, grčevi u grkljanu, poteškoće s disanjem, nastanak depresije, demencije, čak i psihoza.

Šta uzrokuje manjak?

Osobe intolerantne na laktozu mogu imati manjak kalcijuma. Kod žena za vrijeme menopauze dolazi do gubitka koštane mase jer se smanjuje proizvodnja estrogena. To za posljedicu ima veće izvlačenje kalcija iz kostiju i smanjenje njegove apsorpcije. I vegetarijanci i vegani mogu imati manjak kalcija jer im je prehrana bazirana na biljnim proizvodima.

Važan za trudnice

Ovaj mineral veoma je važan od najmlađe dobi, a potreban je i trudnicama. I trudnice i dojilje trebaju paziti na unos kalcijuma jer će to omogućiti pravilan razvoj kostiju kod bebe, ali i očuvanje zdravih i jakih zuba majke. Na dovoljan unos moraju paziti i tinejdžeri jer je to period razvoja i naglog rasta. Ovo se posebno odnosi na mlade koji se bave nekim sportom.

Oštećenja mozga i srca

U slučaju dugotrajnog nedostatka ili hipokalmije, može doći i do oštećenja i oticanja mozga, te trajnog oštećenja srca. Prvi dijelovi tijela na kojima ćete osjetiti manjak kalcijuma su mišići i kosti. Osim toga, povećava se i rizik za dobijanje osteoporoze, kao i od lomova kostiju.

Gdje ga sve ima?

Osim kalcijuma, važno je da unosite dovoljno vitamina D i magnezijuma jer oni imaju veliku ulogu u njegovoj pravilnoj apsorpciji. Hrana bogata kalcijumom: morske alge, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće: špinat, leća, zelena repa, radić, grašak, zelje, brokula, kelj, voće: suhe smokve, banane, bademi, narandže.

Trebate li suplemente?

Tijelo ne može samostalno proizvoditi kalcijum. Suplemente ne morate unositi ako ga unosite dovoljno putem prehrane. Tijelo će kalcijum bolje apsorbovati ako ga unosite putem prehrane, u odnosu na unos putem suplemenata, a neka istraživanja pokazala su da suplementi kalcijuma mogu povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Zdravlje u kući