Home Banjaluka Kako su se Banjalučani izborili sa najtoplijim danom u godini?

Kako su se Banjalučani izborili sa najtoplijim danom u godini?

0
“Pazi, popij čašu-dvije rakije, vode i kiselo mlijeko. Eto ti!” – i nema straha od vrućina, kaže Ranko Delić, u podne na Trgu Krajine. Najava najtoplijeg dana u godini nije ga spriječila u namjeri da prošeta sa drugom.

Omesti se nisu dali ni mnogobrojni Banjalučani, koji su uprkos najavama temperture i od 40 stepeni Celzijusovih, šetali, čekali gradski prevoz, sjedili u baštama kafića.

U podne, na Trgu Krajine, mobilna aplikacija pokazivala je 31 stepen, i kaže da je lični doživljaj čak 38. Međutim ni tako visoka temperatura nije rastjerala brojne Banjalučane i njihove goste sa najvećeg gradskog trga, što je često znao biti slučaj kada se pojavi naša kamera.

Pred kameru nisu željeli prodavci knjiga u bijelim šatorima na trgu. Tamo su od jutra do 22 naveče, jer kupce, kažu, ne smiju iznevjeriti.

Kažu u hladnoj vodi, voću, i naravno, sladoledu, je spas. Zna to i Adrijana Janković, prodavač sladoleda. Sa osmjehom na licu dočeka svaku mušteriju.

“[Kako ti izdržavaš?] Lako, nije toliko teško, rashladimo se sladoledom. Danas i juče su javili i stvarno jeste najviše vruće”, kaže Adrijana Janković.

Vrućina je bilo od kad je vijeka i svijeta, kaže Stana Đukić ispod suncobrana na improvizovanom štandu. Nije toliko vruće nego od svega pravimo paniku, dodaje Stana.

“Ja gledam ujutro na travi je rosa, a mi kad smo bili mlađi nema, ko barut je bila trava suva. Sad svako dvorište ima zelenu travu, što znači da to nije strašno. Podnošljivo, samo što se nešto drugo desilo – mi smo opterećeni sa nečim trećim pa hajde vrijeme”, smatra Stana Đukić.

Nekada se želo, sijeno kupilo, i sve radilo, pa se nije toliko kukalo na vrućine i vrijeme, priča Brana Račić, prodavac voća na tržnici.

“Meni je draže ljeto, nego zima. [Zašto?] Zato što je zimi hladno, ljeti je lijepo toplo. Lakše, lakše je ljeti”, govori Brana Račić, prodavac.

Sjede glave u hladu platana, na obali Vrbasa, ljetnju vrelinu tjerale su partijama šaha.
Među njima i Safet koji je hlad pod palmama na Floridi, mijenjao za ovaj pod platanima.

“Obično malo odem u Vrbas, onako, do pasa. Bude oko 35-40 to je na Floridi, u Tampi. More i ljeti i zimi je kao u banji”, priča Safet Ikeljić.

Upravo tako je bilo u gradovima širom Srpske. Ali, ni noć neće donijeti olakšanje. Temperatura se neće spuštati ispod 20 stepeni Celzijusovih.

“Sutradan vedro, tokom dana sunčano, veoma toplo uz postepeno povećanje oblačnosti u zpadnim i sjevernim krajevima. Kasnije popodne pljuskovi se očekuju u centralnim i istočnim krajevima. Ne isključuje se i mogućnost grada, a u noći jače naoblačenje sa zapada donosi kišu u većini krajeva i osvježenje”, izjavio je Draško Rudan iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Tokom srijede i četvrtka, i na gradskom asfaltu trebalo bi se lakše disati. Osvježenje iščekuju svi sa nestrpljenjem.

ATV