Home Ex-Yu Kanađanin kupio odmarališta srpskih firmi na Jadranu, sad tuži Hrvatsku za 200...

Kanađanin kupio odmarališta srpskih firmi na Jadranu, sad tuži Hrvatsku za 200 miliona evra

0

DORH ističe da je riječ o većem broju nekretnina koje se uglavnom nalaze na jadranskoj obali i ponavljaju da su te nekretnine, na osnovu Zakona o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Hrvatske iz 1992. godine, postale vlasništvo Republike Hrvatske.

Novi list prenosi nezvanične informacjie da je Ferijalni i hotelski savez Srbije i Crne Gore 2007. potpisao ugovor sa Korsgardom o prodaji nekretnina na Korčuli. Dakle, kanadski državljanin kupio je od srpskih kompanija nekretnine na Jadranu, koje one smatraju svojim vlasništvom a Hrvatska ih je zakonom proglasila vlasništvom države.

Kako tvrdi DORH, Kanađanin nije pokušao da dokaže vlasništvo, već je na sudovima na osnovu kupoprodajnih ugovora pokušao da dobije naknadu za te nekretnine. Kada u toj namjeri nije uspio, odlučio je da pokrene arbitražni postupak pozivajući se na sporazum o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Kanade.

Međudržavni ugovori

Hrvatska se, sa druge strane, poziva na to da se prava vlasništva ne mogu sticati na temelju sporazuma o sukcesiji, Aneksu G. Taj Aneks reguliše pitanje imovine pravnih lica, odnosno preduzeća na teritoriji drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Hrvatska je odavno zauzela stav da se taj Aneks ne može primjenjivati ako države međusobno nisu sklopile ugovore koji bi omogućili vraćanje te imovine.

Takve ugovore Hrvatska je sklopila sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom, dok sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom to nije slučaj.

Iz Ustavnog suda Srbije kažu da bi taj Aneks morao da se primjenjuje bez ikakvih međudržavnih ugovora i da bi Hrvatska trebalo da počne sa vraćanjem imovina srpskim kompanijama.

Međutim, Hrvatska strana ističe kako je situacija sa nekretninama malo komplikovanija od povratka, na primjer, poslovnih prostora jer su naše vlasti na Jadranu gradile odmarališta za svoje radnike, ali na zemljištu koja im je dodijeljivala lokalna vlast. Bez rješavanja i tih vlasničkih odnosa vraćanje imovine nije moguće, kažu iz Hrvatske.

Najviše izgubila Ina

I dok prema procenama iz Srbije, imovina u Hrvatskoj vrijedi više od milijardu i po evra, najvrjedniju imovinu u Srbiji zasad je izgubila Ina, čijih je 167 benzinskih pumpi i 11 skladišta koristio Beopetrol.

Srbija je te dionice prodala Lukoilu, koji sada raspolaže tim nekretninama, a njihova vrijednost se procenjuje na oko 200 miliona evra.

b92