Home Vijesti Karl Bilt poručio EU i NATO-u: Šaljite trupe u BiH i na...

Karl Bilt poručio EU i NATO-u: Šaljite trupe u BiH i na Kosovo

0

Bilt je odranije kategorički protiv trgovine teritorijima, premještanja stanovništva i crtanja novih granica na Balkanu…

Prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Karl Bilt (Carl Bildt) pozvao je NATO pakt da se angažira u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Odgovarajući na objavu analize Centra za evropske reforme (CER), koji se osvrće na pregovore Srbije i Kosova o normalizaciji međusobnih odnosa, Bilt je uputio poruku i Evropskoj uniji.

CER se u svojoj analizi založio i za to da se ne odbacuje mogućnost da Beograd i Priština postignu dogovor i o razmjeni stanovništva i teritorija.

– Preporučujem NATO-u i EU da počnu povećavati broj svojih vojnika i njihovu snagu na Kosovu i u BiH, s obzirom na to da razgovori o ovoj temi povećavaju nestabilnost – napisao je Bilt.

On je odranije kategorički protiv trgovine teritorijima, premještanja stanovništva i crtanja novih granica na Balkanu.

Nedavno je uputio javni apel, zajedno s još dvojicom nekadašnjih visokih predstavnika, Federiki Mogerini (Federica Mogherini) zahtijevajući da se odmah prekinu razgovori o novim granicama na Balkanu.

Pismo su potpisali još i Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwartz-Schilling).

Njihov stav potom je podržao i još jedan nekadašnji visoki predstavnik, aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. On je u intervjuu “Dnevnom avazu” upozorio da sami razgovori o crtanju novih granica na Balkanu dodatno destabiliziraju cijeli region te prijete problemima.