Home Region KFOR: Vlasti Srbije bile se obaviještene o akciji na Kosovu

KFOR: Vlasti Srbije bile se obaviještene o akciji na Kosovu

0

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je jučer u Skupštini Srbije kako je tokom akcije na sjeveru Kosova mađarski kontingent KFOR-a pokušao da reagira, ali da je spriječeni.

Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je u srijedu da su vlasti Srbije bile obaviještene da će doći do akcije uhićenja na sjeveru Kosova u utorak, 28. svibnja, i da “nije bilo iznenađenja”.

– Jučer je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmjenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima – kazao je Grasso za televiziju Prva.

On je negirao da je mađarski kontingent KFOR-a pokušao da reagira tokom akcije, a da je spriječen od zapovjednika tih snaga.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je jučer u Skupštini Srbije kako je tokom akcije na sjeveru Kosova mađarski kontingent KFOR-a pokušao da reagira, ali da je spriječeni, prenosi Beta.

Na sjeveru Kosova u utorak je uhapšeno više osoba. Kosovska policija navela je kako se radilo o akciji protiv organiziranog kriminala, dok je službeni Beograd ocijenio da je ona bila usmjerena na kriminalizaciju i zastrašivanje preostalih Srba na Kosovu.

Fokus.ba