Home BiH Kiše i bolesti satiru povrće

Kiše i bolesti satiru povrće

Kiša i niže temperature, koje su prethodnih dana pogodile BiH, uticale su da povrtarti imaju manji rod, ali, kako kažu, poljoprivredne kulture sada su na udaru i raznih biljnih bolesti, poput plamenjače i pepelnice, tako da strahuju da će ove godine doživjeti krah proizvodnje.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da će povrća u pojedinim dijelovima RS teško biti i za lične potrebe, jer su, pored roda koji je prepolovljen, povrtarske kulture sada na udaru biljnih bolesti.

“I pored zaštite koju većina povrtara koristi kako bi spasila kulture koje su preostale, sada moramo da povećamo količine zaštite, ali opet kada prođemo pored njiva, već vidimo da je krompir pocrnio, što znači da se plamenjača uveliko proširila. Isto tako je i na drugim kulturama kao što su luk i kupus, te lubenica i dinja”, kazao je Mastalo za “Nezavisne”.

Dodaje da se na sve povrtarske kulture odrazilo vrijeme, koje je prethodnih dana bilo povoljno za razvoj bolesti, i sigurno da je šteta ogromna na povrću.

“Na ovako lošem vremenu sigurno su više oštećeni usjevi koji su na otvorenom, nego oni u plasteničkoj proizvodnji”, dodao je Mastalo.

Prema njegovim riječima, zbog velike štete na povrtarskim kulturama može se očekivati da u narednom periodu cijene povrća i dalje budu visoke.

“Sada zbog ovog vremena ne možemo vaditi krompir, tako da ga je svakako manje na pijacama, a porasla mu je i cijena”, kazao je Mastalo.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da vremenske nepogode koje se dešavaju posljednjih nekoliko dana djeluju nepovoljno na povrtarske kulture.

Iz jedne banjalučke poljoprivredne apoteke kažu da je potreban veći broj tretiranja sredstvima za zaštitu bilja ukoliko povrtari žele da sačuvaju povrće.

Dok povrtari muku muče s vremenom, kod voćara je situacija drugačija, te se ove godine mogu nadati dobrom rodu.