Home Vijesti Ko daje novac za bolesnu djecu!?

Ko daje novac za bolesnu djecu!?

0

Za liječenje teško bolesne djece radnici su za osam mjeseci iz plata izdvojili oko 3,3 miliona maraka, dok je od kupovine službenih vozila za tu namjenu obezbijeđeno svega 112. 840 KM.

Tako je radnička klasa, kroz dobrovoljni doprinos, do kraja avgusta 2018. za liječenje najmlađih izdvojila 30 puta više nego budžetski potrošači, koji su se u godini štednje počastili novim automobilima.

Ako je suditi po bankovnim izvodima Fonda solidarnosti za liječenje djece iz RS u inostranstvu, koji su javnosti dostupan na njihovom zvaničnom sajtu, u Srpskoj je od početka godine kupljeno svega 60 službenih vozila. Ova cifra, ocjenjuju poznavaoci prilika, zvuči prilično nerealno, ako se uzme u obzir da su po zakonu svi budžetski potrošači u RS, izuzev MUP-a i zdravstvenih ustanova, obavezni da nakon kupovine automobila, bilo novog ili polovnog, u Fond uplate pet odsto od vrijednosti vozila.

Spisak tih obveznika je podugačak, od Vlade RS, ministarstava, Narodne skupštine, Kabineta predsjednika, pa do čitave mreže javnih preduzeća, upravnih organizacija, javnih škola i vrtića, komunalnih preduzeća, sudova, ustanova kulture. Prema zvaničnom registru, u RS su čak 903 subjekta, uključujući i MUP i zdravstvene ustanove, obavezna da za sve nabavke, pa i za kupovinu automobila, raspisuju tendere.

Niko ne zna koliko je automobila kupljeno

U Fondu solidarnosti kažu da ne mogu procijeniti da li je 60 kupljenih službenih automobila za osam mjeseci u cijeloj RS odraz realnog stanja.

– Mi ne možemo tvrditi da neka institucija izbjegava da ispuni svoju zakonsku obavezu, jer naprosto ne znamo, niti ima načina da saznamo, koliko je službenih vozila u RS kupljeno. Čak i da to saznamo mi nemamo alata da nekog primoramo da ispuni svoju zakonsku obavezu – kaže direktorka Fonda Jasminka Vučković.

Dodaje da je praksa pokazala da postoji potreba za doradom Zakona o fondu solidarnosti, te da će se u narednom periodu raditi na tome.

U nevladinim organizacijama, koje se bave kontrolom javnih nabavki i borbom protiv korupcije, smatraju da bi provođenje ovog zakona trebalo precizirati podzakonskim aktima Vlade RS.

– Ni mi ne možemo, ovako na prvu, reći da li je 60 službenih automobila u RS za osam mjeseci malo ili mnogo i da li je neko „zaboravio“ da uplati pet odsto u Fond solidarnosti RS. Da bi se to egzaktno utvrdilo potrebno je ozbiljno istraživanje – kaže Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“.

Dodaje da bi jedan od načina kontrole ubuduće moglo biti i svakodnevno praćenje objavljenih tendera na zvaničnom sajtu Agencije za javne nabavke BiH.

Najskuplje liječenje 240.000 evra

Za liječenje djece u inostranstvu Fond solidarnosti je do sada uplatio oko 1,7 miliona KM. Djeca su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

Najveći iznos Fond je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj i taj račun je iznosio oko 240.000 evra.

Sredstva Fonda koristilo je 50 djece, od kojih je za troje djece liječenje produženo više puta. Trenutno je na računu Fonda solidarnosti na raspolaganju oko 4,2 miliona KM.

(BN)