Home Region Ko ima najjaču avijaciju u regionu?

Ko ima najjaču avijaciju u regionu?

0

Rumunija je pokrenula proceduru za kupovinu 36 američkih borbenih aviona F-16 kao zamjenu za zastarele avione tipa MiG-21.

Ovo je najavio je rumunski ministar odbrane Gabrijel Leš na rumunskoj nacionalnoj televiziji.

On je rekao da Rumunija mora da kupi još 36 aviona F-16 i tako dobije „funkcionalne i sposobne eskadrile koje će zamjeniti stare ’migove‘“. Leš je izrazio namjeru da Rumunija kupi nove avione, ali nije isključio ni mogućnost kupovine polovnih aviona koje bi rumunska vojna industrija nadogradila, prenosi Sputnjik.

U sastavu Rumunskog ratnog vazduhoplovstva (Fortele Aeriene Romane, FAR) već se nalazi 12 aviona tipa F-16; devet jednosjeda i tri dvosjeda, kupljenih u Portugaliji. Ovi polovni avioni su poslije remonta priključeni 53. lovačkoj eskadrili stacioniranoj u bazi Fetešti 2016. i 2017. Tom kupovinom počela je dugo odlagana modernizacija rumunskih vazduhoplovnih snaga.

Govoreći o rumunskom vazduhoplovstvu, vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski podsjeća da je Rumunija još u vrijeme komunističkog diktatora Nikolajea Čaušeskua po britanskoj licenci proizvodila putničke mlazne avione.

Što se tiče vojne avio-industrije, Rumunija je u to vrijeme proizvodila školske avione u klasi jugoslovenskog G-4, a u saradnji sa jugoslovenskom vojnom industrijom proizveden je borbeni avion “Orao”. Osim toga, Rumunija je samostalno proizvodila tenkove, raketne bacače i topove.

“Dakle, Rumunija je zemlja koja je u ovom regionu najjača na tom planu. A što se tiče avijacije, naravno, kada budu imali puni puk, 48 aviona, tri eskadrile aviona F-16, onda će biti superiorni, najjači na ovom području”, smatra Lazanski.

Ratna vazduhoplovstva zemalja u regionu mijenjaju “migove 21” drugim modelima borbenih aviona. Ovaj model zastupljen je u još nekim ratnim vazduhoplovstvima, kao što je hrvatsko, koje na spisku ima 12 lovaca tipa MiG-21. Međutim, prema riječima Lazanskog, svega dva ili tri ova aviona još lete.

Planirana modernizacija hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i zamjena lovaca MiG-21 izraelskim avionima F-16 neslavno je propala, dok je srpsko ratno vazduhoplovstvo, prema planu, trebalo da iz upotrebe povuče MiG-21 prošle godine.

Bugarska u sastavu svog ratnog vazduhoplovstva više nema ovaj tip aviona. Lazanski nam pojašnjava:

“Sa Bugarima mi držimo korak u avijaciji. Oni imaju Su-25, mi imamo ’orlove‘ i G-4. Oni imaju 15 MiG-29, mi ćemo imati 14 MiG-29, ali modernizovanih u odnosu na bugarsku verziju. U odnosu na bivše jugoslovenske republike, naravno, mi smo superiorni. Sa Mađarima tako-tako, oni imaju 12 “gripena”, naš MiG-29 kada bude prošao i treću fazu modernizacije biće kao ’gripen‘, ali mi imamo jaču školsku i jurišnu avijaciju. To je ovih dvadesetak “orlova” koji će biti modernizovani. Dakle, sa Mađarima držimo korak, sa Bugarima isto tako, od svih bivših jugo-republika smo jači. Sada, Rumuni su tu superiorni zato što su bogatija država”, objašnjava Lazanski.

Ipak, analiza rumunskog časopisa na engleskom jeziku “Biznis rivju” pokazuje da je rumunska vojska i dalje slaba jer ova država nije ulagala dovoljno sredstava u njenu modernizaciju poslije pada komunizma.

Od 2017, Rumunija pravi ambiciozne planove za modernizaciju vojske i podiže nivo vojnog budžeta sa 1,4 odsto BDP-a na 2 odsto, što je standard članica NATO-a.

Međutim, već iduće godine vojni budžet pada na 1,8 odsto BDP-a kao posljedica podbačaja planova za povećanje BDP-a i mnogi projekti modernizacije rumunske vojske morali su da budu zamrznuti.

Osim nabavke lovačkih aviona, projekti modernizacije rumunskog vazduhoplovstva obuhvataju i nabavku borbenih i transportnih helikoptera, modernizaciju školskih aviona, ali i modernizaciju ratne mornarice.