Home Vijesti “Kočićev zbor” počinje sutra: Od književnih večeri i koncerata do borbi bikova

“Kočićev zbor” počinje sutra: Od književnih večeri i koncerata do borbi bikova

0

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor”, koja će ove godine doživjeti svoje 54. izdanje, biće održana od 19. do 25. avgusta.

Kako je saopšteno iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, već je izrađen idejni koncept 54. Kočićevog zbora, koji će biti održan na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

– Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv građana, jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banjaluke i Krajine, već i iz cijelog regiona – najavljuju iz nadležnog odjeljenja.

Svečano otvaranje manifestacije, biće upriličeno 19. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS i, tom prilikom, biće prezentovan projekat “Soba sjećanja Petra Kočića” kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo.

– U odnosu na 2018. godinu uvedeno je nekoliko novina, između ostalog, koncept svečane akademije biće izmijenjen na način da će nakon zvaničnog dijela koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biti održan polučasvoni koncert – kažu u nadležnom odjeljenju.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića. Te manifestacije će obuhvatiti sve ono što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja kao što su “Zmiajanjski vez”, književnost i umjetnost. U Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice Zmijanjskog veza.

– U Kočićevim rodnim Stričićima očekuje nas veliko finale Kočićevog zbora 25. avgusta uz tradicionalne borbe bikova za nagradu “Jablan” te nadmetanja u narodnim igrama i vještinama. Kočićev zbor je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za Grad i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada – navode u Odjeljenju.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na grob Petra Kočića.

Srpska Info