Home BiH Koliko košta priprema za novu školsku godinu?

Koliko košta priprema za novu školsku godinu?

0

Nova školska godina počinje 3. septembra, a za novi komplet knjiga u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, u zavisnosti od razreda, morate izdvojiti otprilike od 90 do 160 KM.

Udžbenici, školska torba, sveske, olovke, bojice, pernica, odjeća i obuća – samo je dio onoga što je jednom školarcu potrebno za novu školsku godinu. Roditelji kažu da puno košta, ali dijete mora spremno krenuti u novi razred. Najbitniji i osnovni su udžbenici.

– Cijene su skoro ostale iste kao i unazad desetak godina, izuzev određenih naslova gdje smo imali određene udžbenike pogotovo za aktivne udžbenike i autorska prava koja smo morali uraditi za taj sam udžbenik, ali u suštini možemo da kažemo da su nam cijene najjeftinije ovdje, pa i u regionu i Zavod politiku cijena svih ovih godina sačuvao na istom nivou kada su u pitanju đaci u osnovnim školama – rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović.

Za početak nove školske godine sve je spremno. Vlada Srpske je i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, kao i za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece. Ove godine u knjižarama su i neki novi udžbenici.

– Možemo ih i pomenuti. Radi se o radnom listu za udžbenik Srpski jezik i jezička kultura za četvrti i peti razred, Likovna kultura za četvrti i peti razred, Priroda i društvo za peti razred, njemački jezik za šesti razred, Čitanke za sedmi, osmi i deveti razred i istorija za deveti razred. Ono što je u pripremi jeste priručnik za Likovnu kulturu od šestog do devetog razreda – dodao je Ristović.

Ipak, dosta je roditelja koji djeci viših razreda ne mogu priuštiti nove udžbenike. Posljednjih godina sve je više onih koji se odlučuju za razmjenu ili kupovinu polovnih knjiga.

Roditelji školaraca nisu zadovoljni cijenama kada su u pitanju potrepštine za školu. Smatraju da bi sve to moglo biti dosta jeftinije pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da pripreme za školu ne podrazumijevaju samo udžbenike i školski pribor.

Roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem kada dođe vrijeme priprema za novu školsku godinu. Ipak, trude se da na sve načine djeci obezbijede osnovne stvari.

Pripreme za školu posebno su teške samohranim roditeljima. Upravo zato u banjalučkom Udruženju “Ponos” organizovali su i akcije razmjene i prukupljanja knjiga, kako bi bar donekle olakšali roditeljima.

– Svake godine pokušavamo animirati naše članove da prvo njihova djeca sačuvaju svoje knjige i da na kraju godine međusobno izmijenimo setove knjiga tako da jedni drugima pomognemo na taj način – istakla je zakonski zastupnik Udruženja samohranih roditelja “Ponos” Dijana Miljatović.

– Moram reći da nam je odaziv ove godine bio izuzetno veliki i da smo uspjeli podmiriti sve. Moram takođe pohvaliti i neke ljude koji su nam se javili, recimo neki dječaci su nam donijeli knjige koje su bile u savršenom stanju, a obično kažu da dječaci ne čuvaju knjige, tako da moram pohvaliti jednog dječaka iz Budžaka koji je donio tri seta svojih očuvanih knjiga – kazala je ona.

Gledano iz ugla ekonomista kraj ljeta period je velikih finansijskih izdataka. Pored školskih, tu su i svakodnevne obaveze, koje iz dana u dan donose i nove troškove. Uzimajući u obzir činjenicu da je u posljedniim mjesecima došlo do povećanja akciza to se odrazilo na mnoge segmente života.

– Mogli bi da pričamo da li može jeftinije ukoliko bi se sumnjalo da se na tržištu udžbenika i svih tih školskih potrepština, osim za udžbenike oni su jedna posebna kategorija, ako bi se tvrdilo da postoji nekakav monopol ili da se na nivou velikih prodavaca cijene dogovaraju. Mislim da je na tržištu bar što se tiče svih ostalih potrepština, konkurencija velika, i možemo reći da imamo i neke povoljne posljedice globalizacije u smislu da ima dosta te jeftine kineske robe koja na neki način ljudima sa manjim mogućnostima omogućava da na kakav takav način opreme svoje školarce – rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “Swot” Saša Grabovac.

Na školarce je mislio i trgovački lanac Tropic i mojMarket. U saradnji sa dobavljačima pripremili su školsku nagradnu igru pod nazivom “Za nove školske avanture” koja će trajati do 10. septembra. Više informacija pronađite na njihovom sajtu, a ukoliko imate školarca nagrade će vam svakako dobro doći.

(Srpska Cafe)