Home Zdravlje Koliko su štetne vlažne maramice?

Koliko su štetne vlažne maramice?

0

Vlažne maramice su prvo za čim posegnemo kada želimo očistiti ili dezinfikovati ruke, lice, dječju guzu, tastaturu, ekran računara, radni sto… One nas asociraju nas na higijenu i čistoću, što odmah povezujemo i sa zdravljem. Međutim to je, nažalost, daleko od istine.

Kada biste znali da te “bezazlene”, nježne i mirisne vlažne maramice sadrže hemikalije koje ugrožavaju zdravlje vaše djece i da zagađuju planetu isto kao i plastika, sigurno biste barem dvaput razmislili prije njihove ponovne upotrebe.

Ugledni The Guardian proglasio ih je “najvećim zlikovcima u 2015. godini”.

Iako zvuči nevjerovatno, ustvari je potpuno opravdano. Evo što su o njima otkrila (i potvrdila) nova istraživanja.

– Učestala upotreba vlažnih maramica povećava rizik od alergija kod djece!

Hemikalije koje su prisutne u vlažnim maramicama uklanjanju gornji sloj kože te koža lako apsorbuje alergene.
Na taj način stvara se pogodno tlo za alergije. Na to su posebno osjetljiva djeca čija koža ima veću moć apsorpcije.

Sve češće pojave dermatitisa i ekcema kod majki i djece dovodi se upravo u vezu s vlažnim maramicama koje majke jako često upotrebljavaju.

Mame djevojčica posebno treba da budu oprezne prilikom korištenja vlažnih maramica za brisanje njihovog polnog organa. Koža djevojčica na tom dijelu tijela je tanja, nježnija, osjetljivija i propustljivija za štetne materije, pa samim tim je i podložnija infekcijama i iritaciji.

– Mogu sadržavati više od 18 hemikalija

Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji otkrila su da je u vlažnim maramicama namijenjenim djeci prisutno više od 18 različitih hemikalija.

U njima se nalazi i opasni konzervans methylisothiazolinone, koji je još 2103. Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo glavnim alergenom.

Mnogi brendovi vlažnih maramica, između ostalog, sadrže fenoksietanol, koji se dovodi u vezu sa pojavom ekcema, pa čak i respiratornih tegoba poput astme kod osoba koje ih koriste.

Vlažne maramice sadrže i propilen-glikol koji je namijenjen hidrataciji, a koji takođe može izazvati iritacije na koži.

– Uzrokuju začepljenja kanalizacionih sistema u gradovima

Mnogi ljudi vlažne maramice nakon upotrebe još uvijek bacaju u wc školjku, iako je čak i na njihovom pakovanju navedeno da se to ne smije raditi.

Odbačene vlažne maramice u velikim gradovima često uzrokuju začepljenja kanalizacionih sistema, što u finalu znači i velike troškove oko rješavanja ovog problema.

– Nisu biorazgradive, zato opasno zagađuju naše okeane i okolinu

Na mnogim mjestima u prirodi danas možete vidjeti iskorištene vlažne maramice.

Budući da ih koristimo u ogromnom broju, one opasno ugrožavaju našu okolinu i životinjski svijet.

Kada vlažne maramice stignu do mora i okeana, često ih progutaju morske životinje, poput kornjača, koje ih zamijene za meduze. Kornjače nakon toga nerijetko uginu jer više ne mogu jesti.

Vlažne maramice jednako su štetne kao plastika!

Izrađene od poliestera

Prije nego što posegnete za još jednom vlažnom maramicom, imajte na umu sljedeće: svaka ta maramica izrađena je od plastičnih vlakana i poliestera, materijala kojem su potrebni i vijekovi da se uopše počne raspadati.

Zato, i nakon što završi u korpi, još će jako dugo ostati na otpadu, u prirodi, moru…

Zamislite samo koliko je toga već odbačeno po višemilionskim gradovima.

Umjesto vlažnih maramica – prirodni sapun i obična voda

Kako biste održavali svoju higijenu ili higijenu svog djeteta, upotrebljavajte blagi, prirodni sapun i toplu vodu.

Takođe, nježnu dječju guzu možete brisati i maramicom ili gazom namočenom u toplu vodu te je nježno prebrisati mekanim peškirom.

Koristite li maramice za intimnu higijenu, umjesto toga radije koristite bide – tako ćete maksimalno smanjiti rizik od prenošenja fekalnih bakterija.

Obratite pažnju na sastojke!

Neka vas ne zavaraju riječi koje su istaknute na pakovanju vlažnih maramica, poput “hipoalergene”, “za osjetljivu kožu”, “dermatološki testirane” ili “bez mirisa”.

Istraživanja su pokazala da su to uglavnom marketinški trikovi.

Dakle, važno je samo ono što piše na poleđini, a to su sastojci. Vlažne maramice nisu bezazlene ni za vaše zdravlje, ni za zdravlje vašeg djeteta, kao ni za okolinu, zato neka ono zadnje mirisno pakovanje koje se krije u vašoj torbici, ruksaku ili kupatilu ostane zatvoreno.

Srpska Cafe