Home BiH Kompletna teritorija Srpske uskoro pod video nadzorom?

Kompletna teritorija Srpske uskoro pod video nadzorom?

0

Kompletna teritorija Republike Srpske biće pokrivena video nadzorom, a tender za nabavku opreme je u toku, potvrđeno je iz Vlade Republike Srpske.

– Svi gradovi u Republici Srpskoj biće pod kamerame kako bi bezbjednosti građana i njihove imovine bila na najvišem nivou – kaže premijer Radovan Višković, prenosi ATV.

On dodaje da će to “značajno olakšati rad MUP u narednom period”.

– To je ona priča stara godinu, dvije, od 12 miliona i to ide sad u realizaciju,očekujemo da neće biti žalbi i rušenja tendera – kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

 

 

 

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS rekao je da će “razne prekršaje ili krivična djela biti lakše riješiti uz video nadzor”. Objašnjava da je riječ o tzv. projektu “pametnih gradova” koji se, gdje god je sproveden, odlično pokazao.

– Video nadzor dobro će doći – kaže Lukač, za preventivno djelovanje i komplentnu bezbjednost. Ono što je najvažnije je da kamere, u privatnost građana neće zadirati.

– To su kamere koje će biti instalisane širom RS i po pitanju kntrole vozila i po pitanju nadzora 24 sata će sve snimati i biće povezani u jedinstven sistem u MUP gdje ćemo moći da kontrolišemo sva kretanja na javnim površinama da se razumijemo, ne zadiremo u privatno vlasništvo niti privatne stvari – dodaje Lukač.

Kamere će biti postavljene uglavnom na trgovima, parkovima, raskrsnicama i raznim objektima.

Snimci video nadzora biće čuvani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i samo njihovi službenici imaju pravo njihovog pregleda i izuzimanja.

Srpska Info