Home Vijesti KONAČNO SE DOGOVORILI: Dodik, Čović i Izetbegović su OVAKO podijelili resore

KONAČNO SE DOGOVORILI: Dodik, Čović i Izetbegović su OVAKO podijelili resore

0

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA, Bakir Izetbegović, i HDZ-a Dragan Čović danas su uspjeli dogovoriti formiranje državne vlasti.

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou državnih institucija.

Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora. On je rekao da se nada kako će danas svako staviti na dokument ono što se izbalansiralo na pregovorima.

Nije želio govoriti o podjeli resora otkrivajući kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika što je manje od očekivanog dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Savjetu ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

– Nadam se da je pregovarački proces oko Savjeta ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Savjet ministara BiH – rekao je Čović.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je rekao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici.
– HDZ je djelimično zadovoljan. Dobili smo finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu kompromisa – ističe Čović, piše Klix.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kako će SDA u Savjet ministara BiH dobiti ministarstva za inostrane poslove, bezbjednost i odbranu.

Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora. Kako kaže, misli da je rješenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH preuzme nestranački kadar.

On je rekao da je “zapelo” kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da SDA ne odustaje od toga. SDA bi trebala preuzeti Ministarstvo inostranih poslova BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

Izetbegović je rekao da bi ministar iz reda Ostalih trebao doći sa teritorije Republike Srpske i da bi ga trebala predložiti srpska strana.

– Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno – rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštovanja zakona i Ustava BiH.

Dakle, predstavnici iz Srpske u Savjetu ministara BiH pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobiti će i poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Ministarstvo inostrane trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Stranke okupljene oko HNS-a dobiće Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo pravde BiH.

Srpska Info