Home Zdravlje Konzumiranje čaja dobro za mozak

Konzumiranje čaja dobro za mozak

0

Ljudi koji uživaju u svakodnevnom ispijanju čaja mogli bi da osjetite njegove brojne blagodati, jer istraživači vjeruju da ispijanje čaja može biti dobro i za vaš mozak.

Prema novoj studiji Nacionalnog univerziteta Singapura, redovni kozumenti čaja imaju bolje organizovane regije mozga u odnosu na one koji ne piju čaj. Bolje organizovane regije mozga povezane su sa zdravom kognitivnom funkcijom koja štiti čovjeka od mentalnog pada povezanog sa starenjem.

Da bi detaljno proučili prednosti ispijanja čaja, istraživači su analizirali podatke o neuroviziranju 36 odraslih osoba starijih od 60 godina. Uz konzumiranje čaja istraživači su analizirali i faktore vezane za učesnike, poput zdravlja, stila života i psihološkog stanja.

Nalazi su otkrili da su učesnici koji su konzumirali zeleni ili crni čaj najmanje četiri puta sedmično tokom 25 godina imali regije mozga koje su “međusobno povezane na efikasniji način” od onih koji nisu pili ove vrste čaja.

– Naši rezultati nude prve dokaze o pozitivnom doprinosu ispijanja čaja strukturi mozga i sugerišu da redovno konzumiranje čaja ima zaštitni efekat protiv propadanja organizacija mozga povezanih sa starenjem – rekao je vođa istraživačkog tima.

U budućnosti tim istraživača planira ispitati efekte koje čaj i bioaktivni spojevi koji se nalaze u čaju imaju na pad kognitivnih sposobnosti.

Osim zdravlja mozga, konzumiranje čaja, posebno zelenog čaja, povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Klix.ba