Home Ex-Yu Kosovo priprema zakon sličan crnogorskom

Kosovo priprema zakon sličan crnogorskom

0

Poslanik Srpske liste i novi potpredsjednik Skupštine Kosova Slavko Simić izrazio je bojazan da bi Priština mogla da donese zakon o vjerskim zajednicama sličan crnogorskom.

“U Prištini je u pripremi zakon drugačijeg naziva, ali suštinski isti kao crnogorski i tu je u pitanju, možda, otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i svega onoga što je pravoslavno”, rekao je Simić za TV “Pink”.

On je istakao da je srpski narod na Kosovu zabrinut zbog donošenja Zakona o vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji bi mogao da se prepiše i u južnoj srpskoj pokrajini.

Simić je pozvao vlasti u Crnoj Gori da vode dijalog sa SPC i pokažu da nije na djelu “sinhronizovano otimanje imovine SPC”.

On je poručio da Srpsku listu ne interesuje ko će biti budući premijer, predsjednik parlamenta ili predsjednik u Prištini, već im je u interesu da Albanci poštuju zagarantovana prava srpskog naroda i ono što im po ustavu i zakonima pripada u institucijama.

Simić je upozorio da Albanci na sve moguće načine pokušavaju politički da limitiraju Srpsku listu i oduzmu svako političko institucionalno pravo koje im pripada u prištinskim institucijama.

On je najavio da će predstavnici srpskog naroda na Kosovu i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić na sutrašnjem sastanku u Beogradu analizirati političku situacija nakon izbora, te razgovarati o situacija u pokrajini, te realizovanim i budućim projektima.