Home BiH Krivični zakon BiH izmijenjen pod pritiskom stranaca

Krivični zakon BiH izmijenjen pod pritiskom stranaca

0

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici usvojio je izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Izmjene tog zakona ranije je usvojio Doma naroda Parlametna BiH.

Prema novom zakonu o Krivičnom postupku BiH, imunitet se više neće moći davati za krivična djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna od deset ili više godina zatvora. Jednim od amandmana je definirano i da će se postojeće istrage nastaviti voditi prema dosadašnjim odredbama ZKP-a, a da će se izmjene ovog zakona primjenjivati na sve buduće zakone. Najvažnija izmjena se odnosi na to da istrage tužilaca više neće moći trajati unedogled. U određenom roku tužilac će se morati izjasniti u vezi sa istragom, odnosno donijeti odluku da li će podići optužnicu ili ne. Ako ne podigne optužnicu, istraga se obustavlja, piše Patria.

Ovakvim izmjenam zakona ranije su se usprotivili iz SNSD-a i HDZ-a BiH. To su iz međunarodne zajednice ocijenili kao udar na borbu protiv kriminala:

“Potpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana”, navodeno je u reakciji koju su krajem maja potpisali iz Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE.

Za izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine danas je glasalo 34 zastupnika, dok zastupnici SNSD-a nisu prisustvovali sjednici.