Home BiH Kuda plovi bh brod: Troškovi za 1.000 KM veći od prosječne plate!

Kuda plovi bh brod: Troškovi za 1.000 KM veći od prosječne plate!

0

Daleko smo mi od Evrope

Vodeći ljudi u državi nas već godinama ubjeđuju kako je živjeti ovdje sve bolje i lagodnije. Tako se, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, hvale da su porasle plate, da se ekonomska situacija poboljšala, ali prava istina je  su za pet godina prosječni troškovi života jedne četveročlane porodice u Republici  Srpskoj skočili za 84 marke, dok je prosječna plata u istom periodu porasle za svega 41 marke.

Tako je, pokazuju podaci Saveza sindikata RS,  potrošačka korpa u avgustu 2013. iznosila 1.785, a u avgustu ove godine 1.869 KM, dok je u istom periodu prosječna neto plata porasla sa 811 na 852 KM.

Najviše novca porodice su u RS-u u augustu trošile za nabavku prehrane – 691 marka, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568 maraka, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 maraka, navodi Savez sindikata.

Da tu nije kraj mukama građana govore  najave da nam se bliži četvrto ovogodišnje poskupljenje goriva, a svi znamo da  nakon goriva slijede i druga poskupljenja. Trgovci upozoravaju da je to neminovnost za sve one proizvode koji zavise od troškova transporta, a to su skoro pa svi.

U udruženjima potrošača kažu da smo najbrži na svijetu kada treba nešto da poskupi, a  kada je u prošlosti dolazilo do pojeftinjenja barela goriva niti jedna cijena osim cijena goriva na benzinskim pumpama nije snižena.

Da građani BiH žive doata lošije od evropskog prosjeka i da pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici EU u čijim zemljama je prosječna plaća viša i do pet puta, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Tako električne uređaje plaćamo po cijeni koja je za oko šest posto veća od prosjeka EU, dok su, na primjer, u Irskoj, gdje se prosječna plata  kreće oko 2.479 eura, ovi uređaju jeftiniji za oko 14 posto od prosjeka EU.

Iako su primanja daleko manja, i odjeću u BiH plaćamo po gotovo istim cijenama kao i u EU, a cijene su nam čak i više od onih u Bugarskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, u kojoj je, poređenja radi, prosječna plaća u ovoj godini 1.990 eura ili četiri i po puta veća nego u BiH.

Kada su plate u pitanju, one u BiH rastu tek oko osam maraka, ili oko jedan posto, dok je, na primjer, u Bugarskoj u ovoj godini zabilježen rast plata od 11 posto.

Prema podacima koje je objavio sajt Demostat.rs, pozivajći se na Eurostat, u prvom kvartalu ove godine plata u Bosni i Hercegovini 440 evra, Crnoj Gori 512 evra, Hrvatskoj  832 evra, Sloveniji 1.077, Mađarskoj 703, Rumuniji 535, Bugarskoj 457 evra a koliko iznose u ostatku Evrope pogledajte u infografici u nastavku.