Home Svijet Kurz: Nećemo čekati na EU

Kurz: Nećemo čekati na EU

0

On je ukazao da su pripreme već nekoliko mjeseci u toku i da bi “zeleni pasoš” trebalo da počne da se primjenjuje od 19. maja.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) izjavio je da Austrija, po pitanju tzv. zelenog pasoša za putovanja testiranih i vakcinisanih protiv koronavirusa neće čekati na EU.

– Austrija prednjači po ovom pitanju. U EU će trajati uvođenje do ljeta, i na to nećemo čekati – rekao je Kurz za današnji bečki “Kurir”.

On je ukazao da su pripreme već nekoliko mjeseci u toku i da bi “zeleni pasoš” trebalo da počne da se primjenjuje od 19. maja kada počinje popuštanje epidemioloških mjera.

“Zeleni pasoš”, prema njegovim riječima, dobit će svi nakon tri sedmice od prijema prve vakcine, svako ko je testiran na jedan do tri dana, i svi izliječeni od korone, čija infekcija je bila maksimalno prije šest mjeseci.

Na pisanje njemačkog “Velta” da bi mogao biti budući predsjednik Evropske komisije i pitanje da li je zalaganje za ravnomjernu raspodjelu vakcina, zalažući se za Bugarsku i Hrvatsku, bila kampanja za to mjesto, Kurz je naglasio da se zalagao za ravnopravni tretman svih zemalja.

– Isključujem mogućnost da ću biti predsjednik Evropske komisije 2024 – dodao je.