Home Vijesti „Lice Lafore“ u selekciji filmskog festivala na Kritu

„Lice Lafore“ u selekciji filmskog festivala na Kritu

0

Višestruko nagrađivani film Denisa Bojića “Lica Lafore”, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/, izabran je u internacionalnu takmičarsku selekciju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jerapetri na Kritu.

Festival, koji će se održati od 4. do 9. avgusta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Grčke, član je Evropske asocijacije filmskih festivala i jedan od uglednijih u ovoj zemlji, a moto ove filmske smotre je spajanje civilizacija, saopšteno je iz RTRS-a.

Nakon Grčke, film “Lica Lafore” biće prikazan na “Sarajevo film festivalu”, te u SAD.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Osim brojnih specijalnih projekcija i međunarodnih festivala, film je prikazan na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na Svjetskom kongresu neurologa u Barseloni.

Značaj filma prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa su “Lica Lafore” prikazana i u Evropskom parlamentu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler “Juventusa”.

(Blic)