Home Vijesti Ljekari savjetuju kako smanjiti uticaj loših vremenskih prilika na zdravlje

Ljekari savjetuju kako smanjiti uticaj loših vremenskih prilika na zdravlje

0

Gusta magla u večernjim i ranim jutarnjim satima zabrinula je stanovnike najvećeg grada Srpske. Da ima razloga za zabrinutost potvrdili su i u Domu zdravlja Banjaluka.

– Smog, magla i povećana vlažnost vazduha značajno utiču na zdravstveno stanje pojedinih pacijenata, a posebno oboljelih od hroničnih bolesti. Najugroženiji su oni koji boluju od kardiovaskularnih i hroničnih respiratornih bolesti – rekla je načelnica Službe porodične medicine Kosana Stanetić.

Naglasila je da su posebno ugroženi pacijenti koji se liječe od ishemijske bolesti srca i hipertenzije.

– Loše vremenske prilike mogu dovesti do sužavanja krvnih sudova, povećanja krvnog pritiska ili gušenja i bolova u grudima kod pacijenata sa ishemijskom bolešću srca. Pacijentima oboljelim od bronhijalne astme i hronične opstruktivne bolesti pluća se ne preporučuje duži boravak na otvorenom prostoru – navela je ona.

Naglasila je da su najugroženije kategorije pacijenata djeca i starije osobe, te oboljeli od hroničnih bolesti.

– Djeca se učestalije javljaju u ambulante zbog obolijevanja od infekcija gornjih respiratornih puteva i bronhitisa – navela je Stanetić.

S ciljem prevencije akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica zagađenja vazduha, ljekari građanima savjetuju da smanje kretanje na otvorenom, te da ga ograniče naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet vazduha.

Nenad Kovačević koga smo zatekli na ulici žalio se na pluća i disajne puteve.

-Teško se krećem i imam problema sa disanjem. Prava je muka posljednjih dana kad moram da izađem vani, ali šta da činim kad se mora na posao. Ovakvo vrijeme nikom ne pogoduje, a protiv prirode i više sile se ne može – rekao je Kovačević.

Za mjerenje kvaliteta vazduha u gradu na tri lokacije u naselijma Centar, Borik i na Paprikivcu zaduženo je preduzeće Institut za građevinarstvo “IG”.

Siniša Cukut iz Instituta „IG“ je rekao da je vazduh u Banjaluci u proteklih sedam dana bio u prvoj kategoriji po svim parametrima.

– Jedino, ali neznatno odstupanje, bilo je u slučaju mjerenja lebdećih čestica Od 1. do 3. decembra na mjernim mjestima u Centru i Paprikovcu je zabilježeno blago prekoračenje vrijednosti ovih materija, ali ona su i dalje u granicama zakonske tolerancije. U Boriku nije bilo prekoračenja niti jednog parametra. Uzimajući prosjek u zadnjih sedam dana, kvalitet vazduha je po svim parametrima bio u prvoj kategoriji– naveo je Cukut.

Zakonom o zaštiti vazduha, granična vrijednost za lebdeće čestice (PM10) propisana je na 50 mikrograma po metru kubnom, s tim da zakonska tolerancija iznosi 75 mikrograma po metru kubnom.

Prema podacima Instituta “IG” od 1.do 3 decembra zabilježene vrijednosti ovih čestica u Centru su iznosile između 48,9 i 51,25 a na Paprikovcu od 44,9 do 51,9.