Home Zdravlje Loše grickalice zamijenite zdravim

Loše grickalice zamijenite zdravim

0

Umjesto da vrijeme ispred TV-a provodite tako što ćete konzumirati razne nezdrave grickalice, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na mozak i cijeli organizam.

Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistacijama, indijskim orasima ili jednostavno možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistacije!

Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu

Pistacije su izuzetno hranjive i zdrave. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistacije obiluju i vlaknima koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezijuma, željeza, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak željeza u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistacije će vam pomoći olakšati ove tegobe. Takođe, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na reguliranje tjelesne težine. Zahvaljujući postotku vlakana, bjelančevina i masti pistacije brzo stvaraju osjećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da, iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistacijama svakako treba biti umjeren! Najbolje je kupiti neočišćene. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatonća da nećete pretjerati s njihovom količinom.

Ljekovita svojstva pistacija

Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom.

Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistacija brinete se o svom zdravlju iznutra i izvana.

Dobrobiti pistacija: pomažu kod anemije, doprinose regulaciji tjelesne težine, čuvaju zdravlje očiju, snižavaju loš (LDL) holesterol, smanjuju rizik od srčanih bolesti, sprečavaju razvoj dijabetesa, jačaju imuni sistem, štite od raka kože, regulišu probavu, štite kožu od štetnih uticaja i čuvaju zdravlje nervnog sistema.

Zdravlje u kući