Home Zdravlje Loše navike zbog kojih se osjećate umorno

Loše navike zbog kojih se osjećate umorno

0

Iako većina misli da je umor rezultat novog načina života, čini se da to, u potpunosti, nije istina. Ako iz dana u dan osjećate hroničan umor, vrlo je vjerovatno da vam loše navike uzrokuju osjećaj nemoći.

Najčešće je riječ o sljedećim navikama, zato pokušajte da ih se što prije riješite.

Nezdrav i nedovoljan san

Osim što bi zaista trebalo pripaziti da svake noći spavate osam sati, važno je i kakav je kvalitet vašeg sna. Kvalitetan san isključuje sve tehnološke uređaje, svjetlo i grickalice prije spavanja. Jedino što neće narušiti vaš san je čaša obične vode na noćnom stočiću.

Nedovoljan unos tečnosti

Čak i minimalna dehidracija može dovesti do pada energije. Obavezno pratite unos tečnosti i nikako nemojte mijenjati vodu sokovima bilo kakve vrste.

Nezdrava ishrana

Vašem tijelu je potrebno dobro “gorivo” kako bi ispravno radilo. Hranite se sa što više svježeg voća i povrća, namirnicama bogatim proteinima i pripazite na unos ugljenih hidrata.

Previše šećera

Svakako bi trebalo da što je više moguće izbjegavate rafinisani šećer i sve nezdrave grickalice i čokoladice zamijenite orašastim plodovima.

Stres

Jedan od glavnih krivaca za bolest i nedovoljnu količinu energije upravo je stres. Pokušajte da se borite protiv stresa na sve moguće načine i opustiti se uz meditaciju, toplu kupku ili bilo šta drugo što vam odgovara i što vas opušta.