Home Crna hronika Luksuzna vozila nestaju bez traga, policiju muče brojke

Luksuzna vozila nestaju bez traga, policiju muče brojke

0

Auto-mafija je na području Banjaluke u proteklom periodu ukrala više luksuznih automobila nego što ih je policija uspjela pronaći, pa se s pravom postavlja pitanje da li među onima koji bi trebali da čuvaju i štite postoje direktni saučesnici organizovanih kriminalnih grupa.

Preciznije rečeno, policija gotovo da nije rasvjetlila nijednu krađu skupocjenog vozila koje je ove godine ukradeno u Banjaluci. Istovremeno, potpuno je drugačija priča kada su u pitanju krađe manje vrijednih automobila, tačnije golfova “dvojki” i sličnih kojima policija uđe u trag u rekordnom vremenu. Dakle, kada se hoće, onda se može.

Odlično obavješteni izvor Srpskainfo iz MUP RS otkriva kako je nedavna akcija u kojoj su pretreseni auto-otpadi na području Banjaluke pokazala i kakvo povjerenje vlada među policijskim službenicima uopšte.

Naime, umjesto da u akciji učestvuju oni koji su specijalizovani za krađe vozila u policiji, u akciji su bile njihove kolege iz drugih organizacionih jedinica.

Bahatost

I dok u policiji nemaju povjerenja ni u svoje službenike bahatost auto-mafije je sve veća; ovome u prilog ide i to da automobili nestaju i sa placeva za prodaju vozila.

– Ovako nešto se nije događalo ranije, da se auto-mafija odluči za krađe s placeva. Ovo samo govori o tome koliko su slobodni u svom kriminalnom djelovanju, kao da uopšte nemaju straha da će biti uhvaćeni – otkrio je izvor iz MUP RS.

Kakva je bahatost u pitanju govori i podatak da su s jednog placa na području Banjaluke odvezli dva luksuzna automobila.

Ono što je zajedničko ovim krađama jeste da se po načinu izvršenja radi o djelima odlično obučenih pripadnika kriminalne organizacije.

Peglanje statistike

Zajedničko teškim krađama luksuznih vozila jeste i da policija uglavnom ne obavještava javnost kada dođe do tih krađa, a posebno su zanimljivi podaci koje objelodane nakon novinarskih upita o ovim krivičnim djelima.

Svakome je jasno kako se statistika “pegla”, ali iz Policijske uprave Banjaluka nakon upita o tome koliko je prijavljeno krađa automobila ove godine zapetljali su se toliko da bi u osnovnoj školi dobili negativnu ocjenu iz sabiranja.

Iz PU Banjaluka tako navode da su od januara do novembra ove godine prijavljena ukupno 24 krivična djela povezana s krađom automobila. Iako se radi o krađama vozila, u skladu sa zakonom postoje različite kvalifikacije ovih krivičnih djela. Dakle, PU Banjaluka kaže da je ukupno bilo 24 krivična djela povezana s krađama vozila, a onda objašnjava da je bilo 10 teških krađa, 8 oduzimanja ili oštećenja vozila, te jedno krivično djelo lažno prijavljivanje i jedan pokušaj krađe vozila. Sabiranjem navedenih krivičnih djela se zaključuje da nedostaju još 4 krivična djela?!

Specijalnost

Ako je suditi prema informacijama iz Policijske uprave Banjaluka, ove godine je tako prijavljeno 18 krađa automobila, a rasvijetljena je svaka druga.

Prema podacima PU Banjaluka, nerasvijetljene su krađe folksvagenovih modela automobila.

Ono što je zabrinjavajuće to je da se auto-mafija sve više specijalizuje za krađe luksuznih vozila sa placeva za prodaju automobila.

Prema informacijama do kojih je došao portal Srpskainfo, u krađama učestvuju dva, odnosno tri lopova u crnim kombinezonima i maskirani.

Odlično obaviješteni izvor iz MUP RS otkriva da su se članovi auto-mafije specijalizovali za krađe “golfova 7” i drugih skupocjenih folksvagenovih vozila sa placeva na području Banjaluke.

Da se radi o uznemirujućim informacijama govori i podatak da su prodavci automobila bili prinuđeni da s placeva sklone određene marke vozila kako bi spriječili štetu.

Četiri puta

Izvor je ujedno objasnio i princip rada automafije.

Maskirani su i naoružani. Dok jedan član grupe čuva stražu, drugi otvara automobil, obično kod vozačevih vrata. Otvaranje se vrši presijecanjem lima ispod vrata, a zatim slijedi onesposobljavanje brave.

– Po ulasku u auto, dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji sprečava pokretanje motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila. Nakon što ukradu vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, iznajmljenim garažama, parkinzima i slično – objašnjava naš izvor.

Nakon krađe vozila postoje četiri „puta“ kojim automobil može otići. Jedan je preko granice BiH, drugi da se krivotvori na druge dokumente, treći da se vrati putem novčanog otkupa, a četvrti da se rastavi u dijelove i proda.

Slabi s matematikom

Nakon upita o krađama vozila iz PU Banjaluka stigao je u najmanju ruku zbunjujući odgovor. Pored već navedenog manjka između ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela povezanih sa krađom vozila, zbunjujući je i podatak u broju rasvjetljenih krivičnih djela.

Naime, prema informacijama iz PU Banjaluka, ove godine je prijavljeno 10 krivičnih djela “teška krađa” od kojih je rasvijetljeno 5, a 8 krivičnih djela “oduzimanja vozila” od kojih je rasvijetljeno 6. U policiji zatim izvode zaključak da je od 18 krađa vozila rasvjetljeno 9, a ne 11, kako su naveli u odgovoru?!

Srpska Info