Home BiH Majka Dragica: Tražit ću svoju djecu dok sam živa

Majka Dragica: Tražit ću svoju djecu dok sam živa

0

Tragat ću za svojom djecom dok sam živa, a ako ih za života ne nađemo suprug Goran i ja, potragu će nastaviti naše tri kćerke, kazala je Dragica Plauc, Tuzlanka koja s porodicom živi u Njemačkoj i godinama traga za istinom o blizancima koje je rodila prije 25 godina u Tuzli.

Majci Dragici, nakon što je 5. avgusta 1993. na svijet donijela dvojicu zdravih dječaka, kojima ni imena nije bila nadjenula i uspjela ih je tek jednom podojiti, u tuzlanskoj bolnici rekli su da su bebe umrle.

 Nema dokaza

No, Dragici i njenom suprugu Goranu nikad nije dozvoljeno da vide tijela beba i oni nikad nisu dobili dokaze da su blizanci zaista umrli. Dragica je stalno sumnjala u istinitost onoga što su joj govorili ljekari, a prije desetak godina do Plaucovih su počele stizati priče o tome da su njihovi blizanci moguće žrtve trgovine ljudima.

Tada su roditelji krenuli u borbu za istinom o svojoj djeci, a dokazi do kojih su dolazili u svojevrsnoj istrazi koju su sami pokrenuli, samo su išli u prilog sve jačim sumnjama da su njihova djeca živa i da su, faktički, oteta iz majčinog zagrljaja.

Otkako su prije nekoliko godina saznali da u Matičnom uredu u Tuzli postoje rodni listovi njihovih blizanaca i da ih je neko bez njihovog znanja upisao pod imenima Zoran i Dragan, Dragica i Goran u potpunosti su ubijeđeni da su njihova djeca ukradena.

U rodnim listovima pogrešno je upisano prezime Planc, a tako su zaveli i Dragicino prezime pri porođaju.

  •  Faksimil rodnih listova blizanaca: Ko im je dao imena, roditelji nikad nisu saznali

    Faksimil rodnih listova blizanaca: Ko im je dao imena, roditelji nikad nisu saznali
Čekaju zakon Sva svoja saznanja roditelji Plauc podijelili su s nadležnim institucijama u BiH od kojih su tražili pomoć. Uzalud. Do danas je, kaže Dragica, nisu dobili. Porodica Plauc trenutno prati šta će se desiti sa zakonom o nestalim bebama u Srbiji, koji bi u toj zemlji trebali usvojiti na preporuku Vijeća Evrope. Priželjkuju da taj zakon što prije bude usvojen i u BiH.

– Možda bi nam to omogućilo da dobijemo neku pomoć u BiH i da neko nešto poduzme u slučaju nestanka naših sinova. Jer, ne postoji ustanova ni vrata na koja nisam pokucala, ali uzalud. Kao da mi svi žele poručiti da čuvaju taj kriminal kao zmija noge – kaže Dragica.

Svima koji su se oglušili o vapaje njene porodice za istinom o blizancima, Plauc poručuje da nastavlja borbu i potragu za svojom djecom i da neće odustati.

– Sigurno će se stvoriti uvjeti da se o krađama i brojnim nestalim bebama konačno progovori i u BiH. Ja vjerujem da će to vrijeme doći i da će BiH konačno smoći snage da se suoči s tim problemom – zaključuje Dragica Plauc.

Pogrešni navodi, nema grobova… 

Objavljivali smo ranije da je, prema bolničkoj dokumentaciji, Dragica Plauc sa živom djecom napustila bolnicu 6. avgusta 1993. godine, a ona tvrdi da je iz bolnice izašla 5. avgusta, a da su bebe zadržali. Dalje, prema jednom od papira, djeca su umrla i sahranjena na groblju Borić u Tuzli, ali Dragica kaže da  grobova njene djece tamo nema piše Avaz.