Home BiH MALIŠANIMA POTREBNA POMOĆ: Pozovimo humanitarni broj 1415 za naše male borce!

MALIŠANIMA POTREBNA POMOĆ: Pozovimo humanitarni broj 1415 za naše male borce!

0

April je mjesec podizanja svijeti o autizmu.

Autizam je neurobiološki razvojni poremećaj koji se javlja u ranom djetinjstvu, obično prije treće godine života. Iako se simptomi autizma i njihova ozbiljnost razlikuju, svi oblici utječu na djetetovu sposobnost komunikacije i interakcije s drugima.

Djeca koja pate od Aspergerovog sindroma imaju normalnu ili iznadprosječnu inteligenciju, ali im nedostaje vještina neverbalne komunikacije, fizički su nespretna i ne pokazuju empatiju. Istraživanja podupiru činjenicu da je Aspergerov sindrom rezultat genetske osnove. Poremećaj nema poseban način liječenja.

Iako ne postoji lijek za autizam, intenzivno, vrlo rano liječenje može napraviti veliku razliku u kvaliteti života mnoge djece s ovim poremećajem. Više o autizmu kod djece možete pročitati ovdje.

Našim mališanima potreban je EEG aparat, koji će omogućiti rano otkrivanje autizma kod djece.

Tokom aprila aktivan je humanitarni broj 1415, namijenjen za kupovinu EEG aparata Centru za edukaciju “Tvoja riječ” iz Banjaluke. 

Uređaj će se koristiti za rano otkrivanje autizma kod djece.

 

“Pridružite nam se, jer autizam ne znači biti usamljen. Autizam podrazumijeva drugačiji način života, otkrijte ga s nama. Budite prijatelj osobama s autizmom, družite se s porodicama i stručnjacima!”, poručuju iz Centra za edukaciju “Tvoja riječ”.