Home Crna hronika Maloljetni saučesnik otkrio jezive detalje razbojništva kod Banjaluke: Starca tukli i vezali...

Maloljetni saučesnik otkrio jezive detalje razbojništva kod Banjaluke: Starca tukli i vezali kablom

0
Maloljetni saučesnik Milija Božić (17) iz Užica u Srbiji otkrio je istražiocima detalje krvavog razbojništva na Manjači kod Banjaluke u kojem je teško pretučen starac Ostoja Milaković (80).Božić je tokom saslušanja otkrio da je 6. decembra ove godine sa Lazarom Perićem koji je u bjekstvu i Predragom Ivanovićem koji je uhapšen, iznajmio automobil „fijat“ bijele boje od rentakar agencije na Zlatiboru, te da im je konačno odredište bilo „selo kod manastira Gomionica“ kod Banjaluke.

Maloljetnik je otkrio da su mu dvojica saučesnika ispričali da treba da dođu do kuće sa velikom ogradom, kako bi Perić uzeo novac za štene koje je ranije prodao.

– Parkirali smo se na 500 do 600 metara dalje od kuće sa velikom ogradom, a zatim smo sva trojica ušli u dvorište. Lazar Perić je rukom uhvatio za bravu i vrata na kući su se otvorila. Perić je vidjevši starijeg čoveka u kući, odmah udario starca šakom u glavu, a zatim je prišao i Predrag pa su ga naizmjenično počeli udarati. Tek tada sam shvatio da su oni namjeravali da nešto ukradu od tog čovjeka, zbog čega sam se uplašio i pobjegao prema autu – ispričao je maloljetni razbojnik iz Srbije.

Dodaje kako je ubrzo iz kuće izašao i do njega došao Predrag Ivanović, te mu naredio da se vrati u kuću i pozove Lazara.

– Kada sam ponovo ušao u kuću vidio sam starca na podu, bio je vezan kablom od fiksnog telefona i sav je bio krvav. Lazar je u tom trenutku lupao stvari po kući, lomio telefone, otvarao ladice, tražeći nešto – otkrio je Božić.

Srpskainfo saznaje da je Milija Božić pušten nakon saslušanja, jer istražioci nisu ni znali da je maloljetan.

– U skladu sa zakonom maloljetnika možete zadržati samo 12 časova, pa je Milija Božić pušten na slobodu – otkrio je izvor Srpskainfo iz policije.

Svjedočenje žrtve

Žrtva napada, Ostoja Milaković ispričao je policiji da su u njegovu porodičnu kuću udaljenu nekoliko stotina metara od manastira Gomionica, 6. decembra došle tri nepoznate osobe.

– Bilo je jutro, a u kuću su mi došla trojica mladića. Čim me vidio, jedan od njih me udario šakom u lice, pa u čelo. Posljednje čega se sjećam jeste da sam pao nakon tih udaraca, a onda su me udarali i šutirali naizmjenično. Izgubio sam svijest – ispričao je Milaković.

Kada se osvjestio, noge i ruke su mu bile vezane telefonskim kablom, a jedan od razbojnika je preturao po kući. Nakon premetačine razbojnici su pobjegli, a Milaković je uspio da se oslobodi i dozove komšije u pomoć.Komšije i mještani policiji su ispričali da su u kritično vrijeme u selu primjetili automobil bijele boje sa registarskim oznakama Užica, što je istražiocima pomoglo da uhapse dvojicu razbojnika u trenutku kada su namjeravali pobjeći iz RS, odnosno BiH u Srbiju.

Tablice Užica

Prema dokumentaciji iz istrage, mještani  Miloš S, Ranko M. i Žarko Z. su u kritično vrijeme u selu Kmećani kod Banjaluke, primjetili „bijeli automobil manjeg oblika“ sa registarskim oznakama „UE“.

Jedan od mještana posvjedočio je da su se u automobilu srpskih registarskih oznaka bile dvije osobe mlađe životne dobi, te da su ga pitali gdje je put prema Sarajevu.

Razbojnici Predrag Ivanović i maloljetni Milija Božić uhapšeni su u Foči, ali je treći saučesnik Lazar Perić uspio pobjeći.

U međuvremenu je banjalučko tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora za uhapšenog Predraga Ivanovića, što je Okružni sud u Banjaluci prihvatio.

Bojan Mikanović, advokat osumnjičenog Ivanovića, zatražio je da se njegov branjenik pusti na slobodu, jer nema dokaza da je počinio krivično djelo razbojništva.

– Iz dokaza koje je dostavilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, ne može se utvrditi osnovana sumnja da je Ivanović počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Naročito iz razloga što su razbojništvo počinile tri osobe i potpuno je nepoznato ko je imao kakvu ulogu – naveo je advokat Mikanović.

Dodaje kako iskaz maloljetnog saučesnika ne može biti objektivna, jer je kako smatra Mikanović, ta izjava data kako bi maloljetnik olakšao svoju poziciju.

Ukrali stare dinare

Tokom uviđaja utvrđeno je da su razbojnici iz Srbije ukrali pet miliona „starih“ dinara, te 20 šilinga. Razbojnici su tako ostali bez plijena, ali je očigledno da je neko tipovao kuću Ostoje Milakovića smatrajući da ovaj penzioner ima veću količinu novca.

Istražioci još uvijek ne znaju ko je naručio da trojica razbojnika iz Užica dođu u selo kod Banjaluke kako bi opljačkali starca.

(Blic)