Home Vijesti Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

0

U Ministarstvu ističu da je u ovoj pravnoj situaciji, ministar pravde “jedino ovlašten da postupi na opisani način”, što je i učinio povodom molbe

Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša donio je rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje osuđenog bivšeg čelnika zagrebačkog kluba “Dinamo” Zdravka Mamića, koji se nalazi u bjekstvu u BiH, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke, odnosno uslovi za izručenje Mamića iz BiH u Hrvatsku, Grubeša je donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske za njegovo izručenje.

“Rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45, stav tri, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, saglasno kojoj ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji – kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje”, pojasnili su u Ministarstvu pravde BiH.

U Ministarstvu ističu da je u ovoj pravnoj situaciji, ministar pravde “jedino ovlašten da postupi na opisani način”, što je i učinio povodom molbe.

Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, nakon čega je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučilo je da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Mamić, koji se nalazi u Međugorju, ranije je izjavio da se neće vratiti u Hrvatsku.